UCI

Cyklistiku čeká v Glasgow veliký svátek: MS ve 13 disciplínách!

Premiéra, která v cyklistice nemá obdoby. Mistrovství světa propojí v srpnu ve skotském Glasgow cyklistiku napříč celým spektrem, a kromě cyklokrosu se bude bojovat o medaile a duhové dresy ve všech zbývajících disciplínách! Svátek cyklistiky je naplánován od 3. do 13. srpna.

Představí se tam i početná výprava českých cyklistů. Bojovat o medaile budou silničáři, zástupci MTB v cross country i sjezdu, dráhaři, reprezentanti v BMX (klasický BMX Race i BMX Freestyle v disciplínách Park a Flatland), trialu, sálové cyklistice a v neposlední řadě paralympionici. Celkem 13 disciplín a v každé z nich řada sad medailí. Někde i juniorské kategorie a U23, jinde pouze elita.

Závody proběhnou nejen v Glasgow, ale napříč celým Skotskem. Bude to taková malá olympiáda. Ve hře je celkem 190 titulů a čeká se účast kolem 8 000 sportovců ze 120 zemí světa. Kromě profesionálů i amatéři, protože součástí programu je i charitativní silniční závod Gran Fondo. A podle odhadů zástupců Mezinárodní cyklistické unie by se na sportovištích mohlo protočit přes milión návštěvníků.

Pro některé disciplíny půjde o netradiční termíny šampionátů. Silničáři mají mistrovství světa až koncem září, i dráhaři nebo bikeři jsou zvyklí na o něco pozdější termíny.

„Bude to jednoduše největší cyklistická akce, která se kdy konala, a jsme hrdí, že Glasgow bude centrem této události. Je nám ctí, že nás UCI pověřila pořádáním vůbec prvního mistrovství světa v cyklistice,“ uvedl předseda organizačního výboru Paul Bush.

„Jsem nadšen, že úvodní mistrovství světa v cyklistice se bude konat v Glasgow. Díky jejich zkušenostem s pořádáním velkých mezinárodních sportovních akcí na vysoké úrovni, ikonických sportovištích v Glasgow a ohromující skotské scenérii máme všechny ingredience pro výjimečných 11 soutěžních dní,“ uvedl prezident UCI David Lappartient.

Autor článku: Jan Krůta