Silnice

Turek vítězem Škoda Cupu v České Kamenici

Turek vítězem Škoda Cupu v České Kamenici

Daniel Turek z týmu ATT Investments vyhrál třetí závod Českého poháru v silniční cyklistice Škoda Cupu, který se jel v České Kamenici.

Do cíle náročného závodu, během něhož cyklisté v chladném počasí nastoupali za 152 kilometrů 3000 metrů, přijel sám s mírným náskokem před skupinkou pronásledovatelů. Druhé místo vybojoval ve spurtu slovenský závodník Lukáš Kubiš z Elkov Kasper, třetí byl další Slovák Matúš Štoček, který hájí barvy ATT Investments.

Turek atakoval z vedoucí desetičlenné skupiny 7 kilometrů před cílem. „Byl to spíš takový ten nástup, kterému říkáme volavka. Chtěl jsem donutit soupeře více pracovat. Když jsem viděl, že mám trochu náskok, snažil jsem se jet na maximum, ale myslel jsem si, že mě v kopci dojedou. To se nestalo, tak už jsem to musel dotlačit až do cíle,“ usmíval se šťastný vítěz.

„Beru to tak, že odvážnému štěstí přeje. Určitě jsem nebyl nejsilnější, jen jsem byl ve správnou chvíli na správném místě. Chtěl jsem tím nástupem spíš pomoci klukům, ale celkem se to vyplatilo,“ dodal Turek.

Od začátku se závodilo hodně aktivně a na náročném okruhu se peloton rychle roztrhal. „Byla to taková selekce, že nás tam za chvíli zůstalo snad třicet, pomalu bylo po závodě,“ říkal Turek.

V průběhu závodu zbylo z vedoucí třicítky na čele 17 jezdců. Největší zastoupení tam měly týmy ATT Investments (6) a Elkov Kasper (4). V předposledním okruhu se začalo více závodit a z první skupiny odjelo sedm lidí, pak se tam dotáhli další tři závodníci. A z početní převahy dokázal nejvíce vytěžit ATT Investments. Začalo se nastupovat, ale úspěšný byl až atak zkušeného Daniela Turka, který si mírný náskok udržel až do cíle.

Výsledky (152,4 km): 1. Turek (ATT Investments) 4:06:32, 2. Kubiš (SR/Elkov Kasper), 3. Štoček (SR/ATT Investments), 4. Vysočan (Pierre Baguette), 5. Brozyna (Pol.) všichni +7, 6. Schuran (ATT Investments) +8.

Foto: Jan Brychta

Autor článku: Jan Krůta