MTB

ŠKODA Pražský MTB pohár 2024 zahájil Short track v teplotním rekordu

ŠKODA Pražský MTB pohár 2024 zahájil Short track v teplotním rekordu

Úvodní dva závody ŠKODA Pražského MTB poháru 2024 v areálu Traily Motol „Jízda pod napětím“ charakterizovala vysoká startovní účast ve všech vypsaných kategoriích a nezvykle teplé počasí. V divácky nejsledovanější kategorii mužů dominoval jak sobotnímu závodu XCC, tak i nedělnímu v olympijském cross country, jezdec pořádajícího týmu Nutrend Specialized SKR Racing Jan Zatloukal. Vítězkou spojené kategorie žen a juniorek v závodě XCC se stala Hana Viková z Dukly Praha, nedělní XCO ovládla Karla Löffelmann (Česká spořitelna Accolade).       

Nový formát úvodního dvojzávodu horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár, vzbudil v cyklistické komunitě značný zájem. Sobotní závod v Short tracku byl vůbec prvním závodem XCC nejenom ve dvanáctileté historii seriálu, ale i prvním závodem XCC v České republice, uspořádaným v seriálu závodů pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů, včetně cyklistů s handicapem. Všichni jezdci, od žáků po kategorie Masters si tedy mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jak náročný je závod XCC v kombinaci s následným závodem XCO.   

Jezdci, početné doprovody a diváci si zajímavý sobotní program užívali.  Dopolední program závodů dětských kategorií vystřídala časovka na jedno XCC kolo, která definovala postavení jezdců v následujícím závodě XCC. Motolská trať splňuje všechny parametry pro závod XCC a je divácky atraktivní, takže se závod těšil bouřlivé a emotivní atmosféře. V hlavní kategorii mužů zvítězil  reprezentant Zatloukal, druhý v cíli byl Filip Holub (Aspire Opportunity Brno) a třetím loni úspěšný junior Ondřej Novotný z Nutrend Specialized SKR Racing. Spojené kategorii žen a juniorek dominovaly talentované juniorky. Zvítězila Hanka Viková před Amálií Gottwaldovou (CP Team) a Nikolou Bradáčovou (ACT Lerak Blansko). 

Nedělní závod v olympijském XCO dokonale prověřil připravenost jezdců na počátku sezóny, ale i realizačních týmů. Náročná, technická trať motolských trailů v kombinaci s rekordními teplotami, představovaly značnou fyzickou zátěž pro jezdce, což ještě více umocňoval sypký písčitý podklad horní části trailů, vyžadující maximální soustředěnost i odpovídající technickou dovednost jezdců.

V kategorii mužů si jeli ve „svém tréninkovém světě“ reprezentanti Zatloukal a Novotný, pro které byl motolský dvojvíkend poslední tréninkovou prověrkou před odletem na Světový pohár do brazilského Sao Paula. Cílem projeli společně a na stupně vítězů je doprovodil třetí Filip Holub, který dokázal porazit zkušeného Jana Vastla (N1 Team).

Mezi ženami zvítězila Karla Löffelmann před juniorkami Amálií Gottwaldovou a Hanou Vikovou. Za zmínku stojí výkon talentované kadetky Lucie Grohové (Dukla Praha), která se v obou závodech dokázala pohybovat na čele startovního pole závodu žen a juniorek.

Závod juniorů byl, podobně jako závod juniorek, dalším v řadě závodů generujících nominaci pro ME v rumunském Cheile Gradistei, které se letos uskuteční v časném termínu už počátkem května, důvodem je olympijská kvalifikace. Sobotní i nedělní závod nejlépe zvládnul Patrik Lienert (Rexonix Kovo Praha), následovaný Davidem Vašutem (Bike Pro Racing) a Jakubem Mušálkem (HEAD Pro Team), kteří si své pořadí v nedělním závodě XCO vyměnili.  

ŠKODA Pražský MTB pohár 2024 bude pokračovat dvojzávodem na Zličíně ve dnech 27. a 28. dubna. Sobotní závod bude zároveň i Mistrovstvím Středočeského kraje.

FOTO Pavel Křikava

Autor článku: Jaroslav Cícha