Cyklokros

Cyklokrosaři budou o domácí tituly bojovat v Táboře

Cyklokrosaři budou o domácí tituly bojovat v Táboře

V areálu Komora je na programu v neděli 14. ledna již 73. mistrovství republiky v cyklokrose, Tábor bude hostit šampionát pošesté. Cyklokrosový svět již vzhlíží ke světovému šampionátu, který se uskuteční na stejné trati 2.-4. února, ale čeští závodníci si okruh budou moci dokonale „osahat“ již nyní.

V Táboře v současné době silně mrzne, ale v neděli by mělo být podstatně tepleji. „V den mistrovství by mělo být přes den kolem nuly. I proto bych diváky chtěl pozvat, šampionát bude jistě velmi zajímavý. Michael Boroš může dorovnat Zdeňka Štybara v zisku sedmého titulu, Štybar může naopak slavit poosmé,“ zve na tento souboj ředitel závodu Petr Balogh. 

„Hned po MČR následuje v Táboře soustředění, aby reprezentanti měli v přípravě oproti soupeřům co největší výhodu. Trať je již připravena na sto procent, ještě se dodělávají tribuny. Bude jich deset, z toho šest oboustranných,“ pokračoval Petr Balogh a zároveň poděkoval Karlu Svobodovi z firmy TOI TOI za sedmnáctiletou podporu českého cyklokrosu v pozici generálního partnera. Po firmě TOI TOI přebírá roli generální partnera cyklokrosového poháru společnost HSF System, kterou na dnešní tiskové konferenci zastupoval obchodní ředitel Tomáš Hess. „Domluvili jsme se na spolupráci a promítne se to i do cen pro závodníky v následující sezoně,“ dodal Petr Balogh.

Prezident Českého svazu cyklistiky Petr Marek zmínil, že sezona proběhla standartně. „Na vysoké sportovní i společenské úrovni. Do Tábora se na mistrovství republiky těším, stejně jako na mistrovství světa, které bude vrcholem celé české cyklistiky. A doufám, že napadne tolik sněhu, kolik si trenér Petr Klouček přeje a vše dobře dopadne.“

Starosta města Tábor Štěpán Pavlík zdůraznil, že Tábor je připraven na nápor diváků. „Již nyní je ve městě atmosféra cítit. Tábor je mekkou cyklokrosu a letos celé české cyklistiky. Mistrovství republiky je vítanou generálkou pro všechny složky na světový šampionát,“ řekl starosta města.

Slovo pochopitelně dostal reprezentační kouč Petr Klouček. „Ze současné formy mám největší radost z Kristýny Zemanová, která jezdí stabilně výborně a do formy se dostává Michael Boroš. V posledním závodu Světového poháru jel skvěle. Dále je tu junior Kryštof Bažant a také juniorky, kde ve SP jsou dvě v první desítce. Myslím, že mistrovství republiky bude nejlepším šampionátem v historii. Trať je připravena špičkově a jsem rád, že naši závodníci si tam budou moci udělat generálku. Někteří již nominační kritéria splnili, někteří si místo mohou vyjet právě tuto neděli. Zdeněk Štybar ještě není v optimální formě, ale on se vždy uměl dokonale připravit na vrchol a tím je pro je něj světový šampionát,“ zdůraznil Klouček.

Největším favoritem domácího mistrovství je podle výsledků zcela jistě obhájce zlata Michael Boroš. „Určitě je lákavé se vyrovnat legendám Štybarovi a Radkovi Šimůnkovi, ale rozhodně si na sebe tlak nevytvářím. Myslím, že to bude zajímavý závod a moje forma se lepší. V Zonhovenu jsem předvedl docela dobrý výkon a doufám, že forma bude gradovat směrem k mistrovství světa. Nově postavenou trať jsem ještě nevyzkoušel, ale moc změn se nekonalo, takže je hodně podobná jako v minulých letech. Osobně bych sníh asi úplně nemusel, mě raději vyhovuje, kdyby to povolilo a bylo to těžké,“ řekl domácímu mistrovství Boroš.

Program mistroství ČR:

Neděle 14. ledna:

10:30 junioři

11:45 ženy

11:46 juniorky

13:20 muži

Autor článku: Admin