Cyklokros

Ve Waterloo začal cyklokrosový SP

Ve Waterloo začal cyklokrosový SP

Ve Waterloo začal cyklokrosový SP Čtrnáctidílný seriál Světového poháru v cyklokrosu odstartoval i letos v zámoří, konkrétně v americkém městě Waterloo. Nejvíce bodů do celkového hodnocení si za vítězství připsali Fem van Empelová z Nizozemska a Belgičan Thibau Nys. Finále SP se uskuteční v nizozemském Hoogerheide týden před světovým šampionátem v jihočeském Táboře, který se uskuteční 2.-4. února. Čeští jezdci v USA nestarovali.

Z finančních důvodů, kdy cestovat na jeden závod tak daleko, přijelo z Evropy minimum jezdců, dorazili jen ti, kteří myslí na celkové pořadí. Startovalo pouze osm Belgičanů, pět Nizozemců a jinak stáli na startu hlavně američtí a kanadští jezdci. Obdobné to bylo i mezi ženami – sedm Nizozemek, jedna Britka, jedna Francouzska a pak závodnice z USA a Kanady.

Závod mužů se rozhodoval mezi belgickou dvojicí Thibau Nysem a Eli Iserbytem, prvně jmenovaný zvítězil o 16 vteřin, třetí skončil Pim Ronhaar z Nizozemska s odstupem 41 vteřin. Jak skončil loňský seriál, tak začal v případě žen i ten letošní. Stupně vítězek opanovaly kompletně krosařky z Nizozemska. Vyhrála Fem van Empelová, druhá Puck Pietersová za ní zaostala o 36 vteřin a třetí Ceylin del Carmen Alvaradová již o 1:51.

Výsledky:

Muži:

1. Nys 56:59, 2. Iserbyt (oba Belg.) +16, 3. Ronhaar +41, 4. Nieuwenhuis +57, 5. van der Haar (všichni Niz.) +1:09, 6. M. Vanthourenhout (Belg.) +1:36.

Ženy:

1.van Empelová 48:31, 2. Pietersová +36, 3. Alvaradová (všechny Niz.) +1:51, 4. Rochetteová (Kan.) +2:04, 5. Backstedtová (Brit.) +2:22, 6. Bakkerová (Niz.) +2:33.

Autor článku: Jaroslav Cícha