Silnice

Vacek na ME v úniku dne, Douděrová čtrnáctá

Vacek na ME v úniku dne, Douděrová čtrnáctá

I v závěrečný den mistrovství Evropy v silniční cyklistice v Nizozemsku byly české barvy vidět. Mathias Vacek strávil v závodě mužů skoro celý den v úniku, mezi juniorkami skončila Kateřina Douděrová na velmi dobrém čtrnáctém místě.

Do závodu mužské elity nastoupil český tým nakonec jen s dvojicí Mathias Vacek, Matěj Zahálka. „Bohužel nám do nominace zasáhlo na poslední chvíli onemocnění některých závodníků, takže jsme byli oslabeni,“ vysvětlil trenér české reprezentace René Andrle.

„Měli jsme plán, že pojedeme na Vacka a Zahálka mu zkusí co nejvíc pomoci, nebo že zkusíme trefit dobrý únik. Vyšla druhá varianta. Vacek tam byl od nějakého osmého kilometru a dojeli je až 30 kilometrů před cílem. Závěr byl extrémně těžký a když je dojeli, bylo těžké se v té skupině udržet. Ale kluci jeli dobře, byli jsme vidět,“ řekl Andrle.

Vacek figuroval v úniku pěti jezdců, kde byli britský mistr Evropy v časovce Tarling, Švýcar Bissegger, Ir Townsend a Estonec Vahtra. Nejvíce sil měli Vacek a Bissegger, kteří zůstali nakonec na čele sami ve dvojici, ale favorité v závěru hodně zrychlili a uprchlíky pohltili.

Titul mistra Evropy vybojoval Francouz Christophe Laporte, který atakoval 12 kilometrů před cílem a prvenství těsně udržel před stájovými kolegy z Jumbo-Visma Belgičanem van Aertem a Kooijem z Nizozemska.

V závodě juniorek se představila česká pětice Nela Kaňkovská, Kateřina Douděrová, Iva Kovaříková, Adéla Marková a Patricie Müllerová. A vedly si velmi dobře.  Nejlepší byla čtrnáctá Douděrová, která na vítěznou Belgičanku Fleur Moorsovou ztratila 14 sekund, Kaňkovská dojela 22.

„Holky jely takticky velice dobře. Celý den se držely vpředu a hned čtyři přijely v první skupině. Bylo to z jejich strany pěkné vystoupení a povedený závod,“ hodnotil Andrle.

Výsledky – muži elite (199,8 km): 1. Laporte (Fr.) 4:15:50, 2. van Aert (Belg.), 3. Kooij (Niz.), 4. de Lie (Belg.) všichni stejný čas, 5. Teunissen (Niz.), 6. Tiller (Nor.) oba +8, …49. M. Zahálka +6:16, 61. M. Vacek (oba ČR) +6:26.

Juniorky (69 km): 1. Moorsová (Belg.) 1:59:54, 2. Venturelliová (It.) +2, 3. Tabuová (Fr.) +7, … 14. Douděrová +12, 22. Kaňkovská +18, 36. Marková +24, 37. Kovaříková +31, 58. Müllerová (vš. ČR) +1:28.

Foto: Jaroslav Svoboda a reprezentace ČR

Autor článku: Jan Krůta