MTB

Stošek na maratonském mistrovství světa druhý

Stošek na maratonském mistrovství světa druhý

Druhé místo obsadil český reprezentant Martin Stošek na Mistrovství světa v maratonu ve Skotsku. 

Český biker, na trase dlouhé 120 kilometrů ve Tweed Valley východně od Glasgow nestačil pouze na Brazilce Avanciniho, který dorazil do cíle 28 sekund před Stoškem. Bronz bral Němec Baum, který zaostal ve finiši o 1:43. 

Stošek se průběhu celého závodu držel na čele a postupně se posouval na medailové pozice. V závěru závodu pokračoval Stošek ve tříčlenné skupině, kde měl ve finiši nejvíce sil Brazilec Avancini. Avancini vítězstvím navázal na svůj titul světového šampiona z roku 2018.

„Se závodem jsem moc spokojený, cítil jsem se velmi dobře. Vše se rozhodovalo v posledním stoupání, resp. v následném sjezdu, kde jsem na Avanciniho již nestačil. Trať byla těžká, hodně technická, a navíc na mokru, takže jsem dost spokojený, že jsem dokázal zajet takový výsledek v podmínkách, které mi úplně nevyhovují,“ uvedl Martin Stošek.

Devětadvacetiletý Stošek tímto doplnil svojí medailovou sbírku z turecké Sakaryi, kde získal v roce 2020 bronz. „Po bronzu přišlo nyní stříbro, takže motivace do příště je jasná,“ ještě doplnil Stošek.

Z českých reprezentantů 43. místo obsadil Jaromír Skála a 44. místo mistr České republiky Lubomír Petruš. Marek Rauchfuss závod nedokončil. 

Výsledky:

1. Henrique Avancini (Bra.) 4:14:42 hod., 2. Martin Stošek (ČR) +0:28, 3. Lukas Baum (Něm.) +1:43, … 43. Jaromír Skála +26:39, 44. Lubomír Petruš +28:10, DNF. Marek Rauchfuss.

Foto: Michal Červený

Autor článku: Filip Švestka