MTB

Zatloukal a Novotný na evropském šampionátu v elitní desítce

Zatloukal a Novotný na evropském šampionátu v elitní desítce

Na evropském šampionátu bikerů v portugalské Anadii v olympijském cross country nejvýraznější výsledek vybojovali z českých reprezentantů třiadvacítkář Jan Zatloukal a junior Ondřej Novotný.

V sobotním programu o evropské tituly bojovaly juniorské kategorie. Junioři se tradičně postarali o dramatický, emotivní a divácky vděčný závod, kde se bojovalo o umístění do posledních metrů. Pro český tým evropskou, prestižní elitní desítku doslova a do písmene vydřel Ondřej Novotný. Jeho reprezentační kolega David Friedel obsadil 33. příčku.

V závodě juniorek 14. místo obsadila Eliška Hanáková. Druhá česká závodnice Kateřina Dušková obsadila 34. příčku. 

„Eliška výborně odstartovala a až do závěrečných dvou kol se pohybovala v čelní šestičlenné skupině závodnic. Závěrečný souboj o pozice, kdy následoval nástup za nástupem, byl už nad síly naší reprezentantky. I tak je umístění Elišky velmi kvalitní,“ okomentoval výsledek reprezentační trenér Viktor Zapletal.

Závod kategorie U23 byl opravdovým vyvrcholením šampionátu, o medaile se bojovalo až do závěrečného kola a diváci rozhodně nelitovali své cesty na závodní okruh, kde byla teplota přes 30 stupňů. Výborné deváté místo vybojoval třiadvacítkář Jan Zatloukal. Na 21. příčce dokončil závod Jan Sáska. 

Jan Zatloukal se po celý závod pohyboval velmi dobře pozičně a výsledné umístění jen dokládá stabilní, celoroční výkonnost „Bobuna“ a jeho pozici v elitní evropské, ale i světové desítce jezdců. Neméně cenná je skutečnost, že Jan Zatloukal bezchybně zvládnul náročnou pěti týdenní šňůru závodí úrovně Světového poháru a Mistrovství Evropy, kdy absolvoval celkem osm závodů nejvyšší úrovně a získal pro Českou republiku významný počet bodů do olympijského a národního rankingu,“ shrnul závod Viktor Zapletal.

Mimořádnou vyrovnanost má český tým talentovaných dívek do 23 let, kde se všech pět českých reprezentantek dokázalo vměstnat mezi 23 nejlepších závodnic Evropy. 14. místo obsadila Zuzana Šafářová, 16. Aneta Novotná, 18. Simona Spěšná, 21. Nela Viktorová a 23. Patricie Srnská. 

Výsledky:

Ženy U23 XCO  Start list  Results 
Muži U23 XCO Start list Results 
Ženy juniorky XCO  Start list Results 
Muži junioři XCO Start list Results 

Autor článku: Filip Švestka