Silnice

Francouz Gautherat potvrdil na ZM U23 žlutý trikot

Francouz Gautherat potvrdil na ZM U23 žlutý trikot

Po vítězství v úvodním prologu Závodu míru U23 nenašel přemožitele ani v první etapě francouzský jezdec Pierre Gautherat. Ta měřila 121,9 kilometrů a vedla z Jeseníku do Rýmařova. Rozhodovalo se ve spurtu, za vítězem projeli cílem Brit Giddings a Karsten Feldmann z Norska. Z českých mladíků byl nejlepší na sedmém místě Jakub Ťoupalík.

Na jezdce dnes poprvé čekalo stoupání na Červenohorské sedlo, ale vzhledem k tomu, že to bylo hned v úvodu etapy, tak se tam nic zásadního neudálo. Mnohem důležitější roli sehrálo dnes počasí, konkrétně déšť. Ten spustil přibližně v polovině etapy a za následek měl mnoho pádů. Ten nejpodstatnější byl hromadný ve sjezdu do Dolní Moravice a doplatili na něj dvě české naděje – Pavel Novák a Filip Řeha.

„Po pádu jel Novák dále, ale později musel měnit kolo a nabranou ztrátu již nedokázal spolu s dalšími favority zlikvidovat. Spadli ale i další, třeba Daniel Mráz ze šestice Team Aricoma, kterému by závěrečný spurt zde vyhovoval. Byla to smolná etapa, ale v takovém počasí se pády daly čekat,“ zhodnotil reprezentační kouč René Andrle.

Nejlepší z českých jezdců v cíli byl na sedmé příčce Jakub Ťoupalík. Na otázku, co mu chybělo ke stupňům vítězů řekl, že asi lepší nohy. „Dnes to bylo hodně hektické, nebezpečné a bylo dost pádů, takže jsem rád, že jsem zdráv v cíli. Závěrečný okruh je sám o sobě dost technický, na mokru je to o to horší. V závěru jsme zkusili s Milanem (Kadlecem) rozjet spurt, ale v zatáčce to však spadlo a nás zpomalilo, takže jsme to opět museli rozjíždět,“ řekl Jakub Ťoupalík.

Výsledky:

2. etapa:

1. Gautherat (Fr.) 2:58:14, 2. Giddings (Brit.), 3. Feldmann (Nor.), 4. Harteel (Belg.), 5. Arrighetti (It.), 6. Vidts (Belg.), 7. J. Ťoupalík, …14. Kadlec, 22. Camrda, 44. Obdržálek, 56. Přidal, 67. Telecký (všichni ČR) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:

1. Gautherat 3:01:40, 2. Uhlig (Ně.) +10, 3. Giddings (Brit.) +12, 4. Buck-Gramcko (Něm.) +15, 5. Rees (Brit.) +15, 6. Artz (Niz.) +16, …34. J. Ťoupalík +24, 41. Kadlec +25, 54. Camrda +30, 62. Obdržálek +31, 74. Telecký +52.

FOTO Markéta Navrátilová, Barbora Reichová/Czech Tour

Autor článku: Jaroslav Cícha