Cyklokros

Česká cyklokrosová štafeta osmá

Česká cyklokrosová štafeta osmá

Úvodní disciplína světového cyklokrosového šampionátu v nizozemském Hoogerheide se české šestici nevydařilo podle přání a představ. Šestice Václav Ježek, Kateřina Hladíková, Vanda Dlasková, Matyáš Fiala, Kristýna Zemanová a Michael Boroš skončila až na osmé místě, ze zlata se radovali domácí jezdci Nizozemí.

 Již na prvním úseku Tibor dek Grosso získal podstatný náskok, který jeho spolujezdci Guus van den Eijden, Laureen Molegraafová, Leonie Bentveldová, Fem van Empelová a Ryan Kamp udrželi až do cíle, kterým projeli o půl minuty dříve před šesticí Anglie ve složení Zoe Backstedová, Joseph Blackmore, Cat Ferguson, Alfie Ameyová, Anna Kayová a Thomas Mein), favorizovaní Belgičané (Antoine Jaminová, Julie Brouwersová, Joran Wyseure, Marion Norbert Riberolleová, Xaydee van Sinaey, Laurens Sweeck) skončili třetí o dvě vteřiny za Brity.

Naopak první jezdec české štafety Ježek předával Hladíkové až devátý, ta ještě o jedno místo na svém úseku klesla a postavení české šestice nevylepšila ani Dlasková. Až Fiala vrátil náš tým na devátou pozici, ale s velkou ztrátou. Tu sice snížila Zemanová, ale přesto na poslední úsek poslala elitního jezdce Boroše na deváté pozici. Ten posunul štafetu na osmé místo, ale jeho výkon byl spíše zklamáním, ze všech elitních krosařů v závodu zajel nejslabší čas. Na jeho omluvu je nutné ale přiznat, že na trať vyrážel v pozici, kdy již bylo rozhodnuto, takže zřejmě i trochu pošetřil síly,“ řekl Boroš.       

„Trať byla hodně rychlá a dá se očekávat, že i v neděli bude podobná. Když jede člověk sám, tak při větru je to složité, bude to chtít pošetřit síly. Pocit z dneška mám celkem slušný, zatáčky jsem si mohl vyzkoušet v závodní rychlosti, jak kloužou či jak drží. Před individuálním závodu si stále myslím, že umístění v elitní desítce je reálné, párkrát se mi to v sezoně již podařilo,“ řekl v cíli Michael Boroš.  

Výsledky:

1.Nizozemí (del Grosso, van den Eijden, Molegraafová, Bentveldová, van Empelová, Kamp) 42:05, 2. Británie (Backstedová, Blackmore, Ferguson, Ameyová, Kayová, Mein) +31, 3. Belgie (Jaminová, Brouwersová, Wyseure, Norbert Riberolleová, van Sinaey, L. Sweeck) +33, 4. Francie +37, 5. Itálie +52, 6. USA +1:19, …8. ČR (Ježek, Hladíková, Dlasková, Fiala, Zemanová, Boroš) +1:54.

FOTO Jan Brychta, Jan Němec

Autor článku: Jaroslav Cícha