Cyklokros

V Táboře při SP junior Ježek stříbrný

V Táboře při SP junior Ježek stříbrný

Svůj životní výsledek vybojoval český junior Václav Ježek v závodě seriálu Světového poháru v cyklokrosu v Táboře. Při třetím dílu SP se postavili na start i mládežnické kategorie a hned první závod dnešního programu přinesl českým barvám stupně vítězů. Do elitní desítky se dostal ještě devátý Pavel Šumpík, z juniorek byla z Češek nejlepší desátá Vanda Dlasková. 

Závod juniorů poznamenal v krosu málo vídaný moment, ulitý start. Početné startovní pole 62 jezdců vyrazilo do terénu, ale po pár stovkách metrů je rozhodčí zastavili a poslali na opakovaný start, takže program se opozdil o dobrých dvacet minut. Ježek dobře odstartoval, ale hned v úvodu jej defekt z čelních pozic poslal zpět.

Na první pozici jel od druhého kola Léo Bisiaux z Francie a tuto pozici si udržel až do cíle. Za ním se seřadili Ian Ackert z Kanady, Viktor Vandenberghe z Belgie, Slovák Matthias Schwarzbacher, kterého později vystřídal Yordi Corsus z Belgie a do skupiny bojující o druhé místo se dotáhl Ježek. Několikrát to ale vypadalo, že soupeři mu trochu ujíždějí, ale pokaždé se dokázal vrátit do kontaktu. Ve druhé polovině posledního okruhu naopak zaútočil on a na zaskočené soupeře získal asi desetimetrový náskok. Ten uhájil až do cílové rovinky a bezpečně si dojel pro svůj životní výsledek, když dosud byl nejlepší v podnicích SP devátý.

Vynikají výkon podal i prvním rokem mezi jezdci juniory závodící Pavel Šumpík, který se postupně posouval kupředu a odměnou mu bylo umístění v elitní desítce.   

 „Byl to pro mě obrovský zážitek, slyšet to bušení diváků do bariér a jet si pro druhé místo, to je něco krásného,“ byla první slova v cíli Václava Ježka. „Měl jsem tu rodinu, přítelkyni, kamarády a o to je ten úspěch krásnější,“ pokračoval Ježek, který prý dvě závěrečná kola jen na limitu. „Ještě nikdy jsem to nezažil a na domácí trati je to neuvěřitelný zážitek. Vím, že závěry závodu dokáži zvládnout a dnes jsem si to potvrdil a jsem za to hodně šťastný,“ pokračoval Václav Ježek.

Mezi juniorkami vybojovala první místo favorizovaná Lauren Molengraafová z Nizozemí, která vyhrál o čtyři vteřiny před Viktórií Chladoňovou ze Slovenska a třetí byla Belgičanka Fleur Mooresová (Belg.). Z domácích závodnic nejlépe odstartovala česká šampionka Eliška Hanáková, ale v první desítce se neudržela, naopak postupným zrychlováním se ní dostala Vanda Dlasková, které se do závodního kolotoče vrátila po letním zranění teprve nedávno.

Výsledky:

Juniorky:

1. Molengraafová (Niz.) 37:38, 2. Chladoňová (SR) +4, 3. Mooresová (Belg.) +27,  …10. Dlasková +1:33, 13. E. Hanáková +2:06, 18. Nováková +2:54, 20. Douděrová (všechny ČR) +3:22.

Junioři:

1.Bisiaux (Fr.) 42:2, 2. Ježek (ČR) +6, 3. Vandenberghe (Belg.) +7, 4. Corsus (Belg.) +8, 5. Ackert (Kan.) +11, 6. Gloux (Fr.) +26, …9. Šumpík +47, 17. Novotný +1:15, 26. Hojka +1:56, 27. Faltýnek +2:05, 29. Kuba +2:10, 36. Samec +2:46, 39. Elabradi +3:05, 43. Friedel +3:23, 49. Janout (všichni ČR) +4:10.

FOTO Jan Brychta

Autor článku: Jaroslav Cícha