Silnice

Mladá Vožice a Kovářov přivítají nejlepší silniční cyklisty v rámci společného MČR/MSR

Český svaz cyklistiky ve spolupráci s Agenturou Cyklistika a ČEZ Cyklo Teamem Tábor pořádá v červnu společné mistrovství ČR a SR v silniční cyklistice. Velký sportovní svátek přivítají dvě jihočeská místa – Mladá Vožice na Táborsku a Kovářov na Písecku. Milovníci cyklistiky se sejdou nejprve ve čtvrtek 23. června v Kovářově u Milevska, kde se uskuteční časovka jednotlivců. Boje o nejlepší české a slovenské cyklisty pak vyvrcholí v neděli 26. června silničním závodem jednotlivců v Mladé Vožici a jejím okolí. Pořadatelé očekávají účast sportovních hvězd Petera Sagana, Zdeňka Štybara či Martiny Sáblíkové.

Cyklisté se představí na krásných silnicích ve spravedlivém boji. Mladou Vožici nevybrali organizátoři jen kvůli loňským zkušenostem s pořádáním velkého podniku, ale také díky podpoře tamního starosty a senátora Jaroslava Větrovského. „Jsme moc rádi, že společné mistrovství České a Slovenské republiky bude právě u nás v Mladé Vožici. Loni se v našem městě podařilo uspořádat klání Českého poháru v silniční cyklistice. Tahle velká akce nám moc zachutnala a věřím, že trať je na Mladovožicku optimální. Právě kopcovitý ráz krajiny dá nepochybně i vrcholovým cyklistům pořádně zabrat,“ myslí si mladovožický starosta Větrovský. Ředitel letošních závodů Petr Balogh vidí v MČR velký potenciál. „Mistrovství republiky v silniční cyklistice je samozřejmě velká akce, kterou chceme nabudit atmosféru a lidi, kteří se okolo cyklistiky pohybují. Znovu ukážeme, že jsme schopní takhle velkou akci uspořádat a víme, že cyklistika je na jihu Čech nesmírně populární,“ řekl Balogh.

Prezident Českého svazu cyklistiky Petr Marek považuje Mladou Vožici za krásné historické město v nádherném regionu Jihočeského kraje a je moc rád, že právě zde se šampionát uskuteční. „Nejlepší cyklisté České a Slovenské republiky se potkají na velmi obtížném a technicky náročném okruhu. Fanoušci silniční cyklistiky si užijí účast největších hvězd jako Petera Sagana či Zdeňka Štybara,“ zve na závod předseda Petr Marek. Od pořadatelů očekává perfektní organizaci a hladký průběh. „Jsem přesvědčen, že zkušení pořadatelé z Agentury Cyklistika s velkou podporou a záštitou hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby, starosty města Mladá Vožice Jaroslava Větrovského a starosty obce Kovářov Pavla Hrocha zvládnou vše na výbornou. Věřím, že závody budou velkým cyklistickým svátkem pro všechny slovenské i české fanoušky a přátele cyklistiky,“ vyhlíží předseda Marek netrpělivě poslední červnový týden.

Kovářovská časovka si našla své ideální místo a rovněž starosta Pavel Hroch akci naplno podporuje. „Pro mě osobně i pro celou obec je pořádání časovky v Kovářově vyznamenáním. Velice si toho vážíme a s organizátory uděláme vše pro hladký průběh a spokojenost nejen sportovců a jejich doprovodu, ale všech, kteří se do naší obce na tak významnou akci přijdou podívat,“ slibuje kovářovský starosta Hroch, pro jehož obec je toto sportovní zápolení nejvýznamnější akcí v letošním roce. Obec Kovářov není na poli špičkové cyklistiky žádným nováčkem, i když je třeba zajít do vzdálenější minulosti. „V květnu 1983 projížděl naší obcí 36. ročník Závodu míru v etapě z Příbrami do Tábora. Kovářovem projížděl také etapový závod Okolo jižních Čech s rychlostní prémií,“ zavzpomínal starosta Hroch na více i méně vzdálenou minulost. Pořadatelství Kovářova vítá i ředitel závodu Petr Balogh. „Potřebovali jsme místo, kde budeme moct silnici zavřít po celý den, přičemž to nebude zase až tolik vadit. Není to jednoduché a jsem rád, že nám spolupráce s kovářovským starostou Hrochem také zafungovala,“ dodal s radostí Balogh.

Autor: Josef Janda

FOTO MČR Silnice: Ředitel závodu Petr Balogh (vpravo) sděluje své požadavky členům organizačního výboru. První schůzka se uskutečnila na konci února v Kovářově.

Autor článku: Admin