Dráha

V Břeclavi chtějí stavět dráhu

V Břeclavi chtějí stavět dráhu

Cyklistický klub Sportcomplex Břeclav již vychoval řadu mladých českých cyklistů. Na jihu Moravy se specializují na dráha a především mládež, ale bez vlastní dráhy je to dost složité. „Jezdíme do Brna, před covidovou pandemií i do Vídně. To je ale náročné, proto bychom rádi postavili vlastní dráhu v našem městě,“ řekl prezident klubu Sportcomplex Břeclav Petr Beneš.

Velkou motivací pro zbudování velodromu jsou úspěchy břeclavských mladých cyklistů. „Jde nám v první řadě o bezpečí dětí při cyklistickém tréninku. Je stále složitější pro jejich tréninky hledat cesty s nízkým provozem, a to hlavně pro začínající cyklisty. I přes drtivou převahu velmi tolerantních a ohleduplných řidičů, kterým tímto moc děkujeme, je stále značné množství i těch agresivních,“ upozorňuje Beneš.

Jaká je vize? „Jedná se o část multifunkčního sportoviště vedle základní školy s 300m dlouhým atletickým oválem a hřištěm na fotbal a míčové hry pro školu, hasiče, cyklisty a širokou veřejnost či jiné spolky. Velodrom bude hliníkový s délkou 200m s částečným zastřešením od pana Junka. V zázemí kromě šaten a wc vzniknou prostory pro náš klub, cyklistickou prodejnu, půjčovnu dráhových kol a ubytování pro sportovce. Celé to bude fungovat na bázi fitness. Můžeme tomu říkat „velofitness“. Vznikne nový trenérský team pro veřejnost. Kromě potřeb našeho klubu nabídneme hodiny pro školy v rámci výuky TV. Pro hobby cyklisty a veřejnost máme připravené výukové lekce jednotlivých dráhových disciplín,“ říká Beneš.

Je jasné, že se nejedná o snadnou věc. „Město Břeclav nás však v tomto úsilí již výrazně podpořilo nabídnutím vhodného místa. Nepůjde jen o rozšíření možnosti sportování v Břeclavi samotné. Primárním cílem velodromu v Břeclavi je rozvoj mládežnické cyklistiky v našem regionu. Lidé v Břeclavi si přejí velodrom a milují jízdu na kole. Snažíme se tedy vybudovat zázemí pro všechny milovníky cyklistiky,“ pokračuje Beneš.

Zatím v Břeclavi mají hotovou studii, kterou vypracoval Ing. arch. Viktor Drobný. „Nyní potřebujeme vypracovat projektovou dokumentaci. Sehnat na ni musíme tři miliony korun. Dva miliony dokážeme zajistit díky spřízněným sponzorům a investorům. Abychom je přesvědčili, že je projekt životaschopný, potřebujeme třetinu peněz sehnat vlastním úsilím. Takto vysoká částka však není v silách malého sportovního klubu, jako jsme my. Proto nyní Vás, širokou veřejnost, prosíme o veřejný příspěvek na projekt velodromu v Břeclavi,“ prozradil Beneš.

Celý projekt hliníkové dráhy dlouhé 200 metrů, široké 6,5 metrů od Petra Junka by měl stát asi 100 mil korun. „Když se vše podaří, tak za dva roky by se na ní mohlo jezdit,“ dodal  Petr Beneš.

Více se dozvíte na naších stránkách zde: https://sportcomplex.cz/velodrom
FOTO Sportcomplex Břeclav

Autor článku: Jaroslav Cícha