MTB

Světový pohár MTB v Araxá: Holubová v XCC sedmá, Cink jednadvacátý

Světový pohár MTB v Araxá: Holubová v XCC sedmá, Cink jednadvacátý

Světoví bikeři se z úvodního podniku Světového poháru v Mairipora přesunuli do letoviska Araxá, kde světová série pokračuje svým druhým dílem. 

Tradičně se započalo závody v Short Tracku, kde se čeští reprezentanti neztratili, což potvrdila svým sedmým místem mladá nadějná závodnice Adéla Holubová. Ta navázala na svůj výkon z Mairipory a vylepšila své letošní výsledkové maximum. Česká reprezentantka tak do nedělního závodu Cross country nastoupí z prestižní první řady. 

„Patricie Srnská se po čtvrtečním těžkém pádu a hodinách strávených v nejistotě na nemocničním lůžku jen velmi zvolna dostává do své obvyklé závodní pohody, nicméně ke konci závodu už předváděla svůj výkonnostní standard a výsledkem bylo, za daných okolností, slušné 15. místo a Patricie bude v neděli startovat z velmi příznivé druhé řady,“ okomentoval výsledek české závodnice reprezentační trenér Viktor Zapletal.

Nela Viktorová dokončila závod na 19. místě. Smolařka pátečního závodu, Simona Spěšná, se bohužel dostala do kolize s více závodnicemi a dokončila závod na 23. místě.

Závod mužů do třiadvaceti let tentokrát nevyšel, především takticky, české jedničce, Janu Zatloukalovi, který finišoval až na 26. pozici a do sobotního závodu nastoupí, pro Honzu z nezvyklé, čtvrté řady. Jan Sáska přijel do cíle na 29. místě. Mladíček Ondřej Novotný závod dokončil na 30. místě a svou startovní pozici vylepšil v cíli závodu o devět míst. 

„Závod mužů byl od počátku velmi specifický oproti jiným podnikům. Víceméně celé startovní pole totiž od startu jezdilo nasazeně v maximální možné rychlosti, ale pohromadě, takže pro vývoj závodu bylo zásadní být ve správný čas na správném místě. Honza Zatloukal, který jezdil na konci skupiny, tak doplácel na chyby jezdců jedoucích před ním a opakované dojíždění zpět k čelu ho stálo zbytečně mnoho sil, které mu pak v závěru chyběly. Pro Honzu ale důležité ponaučení do příštích závodů. Absolutorium zaslouží Čudla (Ondra Novotný), který dnes učebnicově odstartoval a výborně jel i po celý závod. Síly mu došly až v úplném závěru, nicméně jezdí tady opravdu dobře,“ hodnotil vystoupeni českých reprezentantů U23 trenér Viktor Zapletal.

Závod se pro české barvy povedl také v elitní kategorii žen, kde v reprezentačním dresu startovala Jitka Čábelická. Česká reprezentantka dokončila závod na 22. místě, což je s ohledem na absolutní světovou konkurenci a současnou úroveň závodu World MTB Series, danou olympijskou kvalifikaci, velmi dobrý výsledek. Velmi dobré 21. místo si připsal na své konto nejlepší český elitní biker, Ondra Cink, ten do nedělního závodu XCO odstartuje ze třetí řady. 

Závody XCO odstartují již v sobotu ve 20:00 závodem mužů U23. V neděli v 15:20 se představí ženy U23, v 18:15 ženy Elite a 19:30 Muži Elite.

Výsledky: 

Ženy U23: 1. Kira Böhm (Něm., Cube Factory) 19:08, 2. Emily Johnston (Kan., Trek Future) +0:04, 3. Carla Hahn (Něm., Lexware MTB) +0:14, … 7. Adéla Holubová +0:20, 15. Patricie Srnská +0:47, 19. Nela Viktorová +1:19, 23. Simona Spěšná +1:21.

Muži U23: 1. Riley Amos (USA, Trek Factory) 19:30, 2. Bjorn Riley (USA, Trek Future) +0:03, 3. Luke Wiedman (Švýc., Thömus Maxon) +0:03, … 26. Jan Zatloukal +0:34, 29. Jan Sáska +1:03, 30. Ondřej Novotný +1:06.

Ženy Elite: 1. Haley Batten (USA, Specialized Factory) 22:01. 2. Linda Indergand (Švýc., Liv Factory) +0:04, 3. Savilia Blunk (USA, Decathlon Ford) +0:06 .. 22. Jitka Čábelická +0:41

Muži Elite: 1. Victor Koretzky (Fr., Specialized Factory) 19:26, 2. Christopher Blevins (USA, Specialized Factory) +0:03, 3. Alan Hatherly (RSA, Cannondale Factory) +0:04, … 21. Ondřej Cink (Primaflor Mondraker) +0:18.

Foto: Michal Červený

Autor článku: Filip Švestka