Silnice

Otruba útokem ve sjezdu ovládl Škoda Cup v Krásné Lípě 

Otruba útokem ve sjezdu ovládl Škoda Cup v Krásné Lípě 

Jakub Otruba z týmu ATT Investments vyhrál druhé dějství seriálu Škoda Cup, které se jelo na severu Čech v Krásné Lípě. V hodně drsném, téměř zimním počasí, rozhodl šestadvacetiletý cyklista o triumfu krátce před cílem po útoku v závěrečném sjezdu. 

„Byl to super výkon. Mám v nohách etapové závody ve Francii, kde jsem se dostával do formy. Přišla v pravý čas, ale důležitý bude až květen, kdy mě čekají větší etapáky,“ přemítal v cíli prokřehlý Jakub Otruba, který obhajuje celkový triumf v seriálu Škoda Cup. 

Letos vstoupil do sezony později, protože si během tréninkového kempu ve španělském Calpe zlomil kůstku na ruce, musel na operaci a přišel o měsíc závodění. V první polovině dubna absolvoval etapák Circuit des Ardennes a následně Tour du Loir et Cher, takže do závodu v Krásné Lípě vstupoval s devíti závodními dny a více než 1300 ostrými kilometry. 

„Na startu bylo hodně tvrdé počasí, ale postupně se to lepšilo,“ neskrýval Jakub Otruba, že se závodilo v podmínkách, které měly k cyklistickému ideálu daleko. „Trať tady v Krásné Lípě je poctivá. Hned po startu se vyselektovala skupina přibližně dvaceti lidí. Následně se pak vše ještě dělilo podle výkonnosti,“ rekapituloval průběh závodu pozdější vítěz. 

Ve finále zůstal úřadující mistr v časovce na čele pouze s bývalým českým šampionem Matějem Zahálkou z formace Elkov Kasper. „Ve sjezdu do cíle je šikana, takové esíčko, kde jsem nastoupil a trošku odskočil. Malý náskok jsem si dokázal udržet až do cíle,“ popisoval klíčový okamžik Jakub Otruba. 

V čele průběžného pořadí seriálu Škoda Cup je Filip Řeha z týmu ATT Investments, který ovládl úvodní podnik Velká Bíteš-Brno-Velká Bíteš. 

Škoda Cup Krásná Lípa (136,4 km): 1. Otruba (ATT Investments) 3:33:54,8 hod., 2. Zahálka (Elkov Kasper) +3, 3. Kukrle (Felt Felbermayr) +14, 4. J. Ťoupalík (Elkov Kasper) +18, 5. Řeha (ATT Investments) +1:24. 

Autor článku: Radek Malina