Silnice

Závod míru U23 bude pro mladé cyklisty opět mezikrokem do světové špičky

Závod míru U23 bude pro mladé cyklisty opět mezikrokem do světové špičky

Etapový cyklistický Závod míru U23 se v letošní sezoně pojede od 30. května do 2. června a bude pro mladé cyklisty opět důležitým krokem na cestě do některé ze stájí World Tour. V minulosti v Jeseníkách závodili například Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard či Julian Alaphilippe, kteří aktuálně patří mezi největší cyklistické hvězdy na světě. A loňský vítěz Antoine Huby z Francie podepsal nedávno dvouletý kontrakt v týmu World Tour Soudal Quick-Step. Bitva pro národní reprezentace do třiadvaceti let se jezdí jako součást seriálu elitního Nations‘ Cup a půjde o jedenáctý ročník.

„Přijedou nejlepší mladí cyklisté světa, kvalita bude na nejvyšší úrovni. Jsem si jist, že přivítáme některou z budoucích hvězd světového pelotonu. Připravili jsme náročné tratě včetně stoupání na legendární Dlouhé stráně, celkové nadmořské metry prověří jejich kvalitu. A já se samozřejmě těším na výkony českých talentů,“ řekl ředitel závod Leopold König. Z tuzemských cyklistů při Závodu míru startovali například Mathias Vacek (kontrakt ve World Tour týmu Lidl-Trek), Pavel Bittner (Team DSM firmenich PostNL), Petr Kelemen (Tudor PRO) či Milan Kadlec (Development Team DSM firmenich).

Úvodní den povede závodníky z Krnova do Opavy a bude to na rozdíl od posledního ročníku plnohodnotná 123 km dlouhá etapa, nikoliv prolog. Další etapa z Uničova do Rýmařova bude o 6 km kratší, ale výškovými metry náročnější. Klíčový den čeká na cyklisty v sobotu, neboť pojedou z Bruntálu na Dlouhé Stráně, na necelých 100 kilometrech nastoupají 2 156 výškových metrů. Finále ze Šumperka do Jeseníku bude dlouhé 126 km s převýšením 2 223 metrů. Celkově cyklisté zdolají 468 kilometrů a 7 981 výškových metrů. Závod míru je součástí Poháru národů, který patří do nejvyšší světové kategorie závodníků do 23 let a jehož součástí je i francouzský Tour de l´Avenir či Orlen Nations Grand Prix v Polsku.

„Jedeme na tradičních, ale i nových místech. Vážíme si podpory místních, měst a krajů, protože nám všichni hodně pomáhají připravit tratě a zajistit absolutně bezpečný závod, což je pro nás mimořádně důležité. Věříme, že na nejlepší mladé cyklisty světa přijde co nejvíc diváků a slibujeme, že budou mít velký zážitek. Zároveň se zavazujeme, že dopravu omezíme na dobu nezbytně nutnou a uklidíme po sobě. Chceme být dobrými sousedy,” slíbil Leopold König. Pro diváky připravují organizátoři fan zóny s programem pro celé rodiny.

Program Závodu míru U23 – Grand prix Jeseníky

  • 1. etapa – 30. května (start: 13:00, dojezd: 16:15): Krnov – Opava (123 km//1 739 výškových metrů).
  • 2. etapa – 31. května (start: 13:30, dojezd: 16:35): Uničov – Rýmařov (117 km/1 863 výškových metrů).
  • 3. etapa – 1. června (start: 12:00, dojezd: 14:35): Bruntál – Dlouhé Stráně (99 km/2 156 výškových metrů).
  • 4. etapa – 2. června (start: 10:30, dojezd: 13:45): Šumperk – Jeseník (126 km/2 223 metrů).

Doprovodný program, startovní města

  • Slavnostní představení týmů na pódiu
  • Vlajkový ceremoniál, proslovy osobností
  • Státní hymna

Doprovodný program, cílová města

  • Komentář k etapě
  • Soutěže, rozhovory
  • Kulturní vystoupení
  • Po skončení Vyhlášení vítězů etapy
  • Předání dresů nejlepším závodníkům

Změny vyhrazeny.

AUTOR: TZ Závod Míru U23

Autor článku: Admin