Dráha

Dráhaři zítra zahajují v Plovdivu ME

Dráhaři zítra zahajují v Plovdivu ME

Již zítra se budou v bulharském Plovdivu rozdělovat první sady medailí na evropském dráhovém šampionátu. Celkem budou muži a ženy bojovat o medaile ve dvaadvaceti disciplínách, rovným dílem si jedenáct sad medailí rozdělí muži i ženy. Muži budou závodit ve sprintu, týmovém sprintu, stíhacím závodu, stíhacím závodu družstev, bodovacím závodu, scratchi, keirinu, madisonu, omniu, vylučovacím závodu a závodu na 1 km s pevným startem. Ženy mají program stejný, jen místo kilometru jedou 500 m s pevným startem.

Mistrovství se uskuteční v nové hale do 15. listopadu a čeští jezdci myslí na dobré umístění, ale především jsou spokojeni, že konečně mohou závodit. Konkurence bude tentokrát vzhledem ke koronavirové pandemii trochu slabší, do Plovdivu nepřijedou jezdci ze silných zemí jako Británie, Nizozemí, Polska, Francia, ne v plné síle bude Německo či Belgie, z velmocí jsou v místě ME naopak Rusko či Itálie.

„Konkurence nebude sice tak silná a jisté šance určitě máme. Především jsme ale rádi, že absolvujeme závody na nichž se můžeme připravovat a realizovat. Po úspěchu prahneme, každá medaile se počítá a nikdo se za rok nebude ptát kolik bylo účastníků. Důležité budou i získané body do žebříčku UCI, které jsou podstatné pro kvalifikaci na Světové poháry, potažmo na mistrovství světa a také prestiž,“ řekl jeden z trenérů stíhačů Lukáš Thun.

Pochvaluje si také organizaci a zabezpečení. „Je zde cítit obrovská podpora cyklistiky, pořadatelé jsou rádi za každého, kdo přijede. Dráha pro stíhače je v pohodě, moc pěkná,“ pokračoval Thun. Podle jeho slov trojice Denis Rugovac, Daniel Babor a Nicolas Pietrula může  myslet vysoko. V ženské části reprezentace chybí zraněná Kateřina Kohoutková, takže vedle velezkušené Jarmily Machačové pojede Petra Ševčíková. Ta nastoupí i do týmového sprintu, kde nově, stejně jako v mužích, závodí tři cyklistky a doplní tak Veroniku Jaborníkovou a Sáru Kaňkovskou.

Na nedávném ME U23 vybojoval Martin Čechman ve Fiorenzuole zlato ve sprintu a i v Plovdivu může myslet vysoko, navíc Tomáš Bábek a Jiří Janošek jsou sprinteři, kteří v minulosti dokázali, že patří ke světové špičce.

„Velodrom je nádherný, musím smeknout klobouk. Země, která nemá dráhovou tradici, tak má velmi důstojný stánek. Ovál se tváří, že je rychlý, ale to teprve uvidíme v závodech. Pro sprintery je trochu specifická – poměrně vysoká, trochu delší zatáčky a to není trend jaké dráhy se nyní staví,“ řekl trenér sprinterů Petr Klimeš.

„Při absenci závodníků některých zemí se šance na medaile zvedají, ale mě to spíše mrzí, protože klesá úroveň. Byli bychom asi pokrytečtí, kdybychom potom z úspěchu dělali velký humbuk. Hlavně jsme rádi, ž jsme se dostali na závody, na dráhu, dřeva jsme si letos moc neužili. Jsme rádi, že si můžeme zazávodit, situaci bereme takovou, jaká je,“ dodal Klimeš.

FOTO Lukáš Thun, Petr Klimeš

Autor článku: Jaroslav Cícha