Cyklokros

Cyklokrosaři na ME neuspěli

Cyklokrosaři na ME neuspěli

Bez výraznějšího úspěchu skončil pro české cyklokrosaře evropský šampionát v Rosmalenu v Nizozemí. Po nepřesvědčivých výsledcích v sobotu to dnes nenapravili muži v kategorie lite ani ženy U23. Mužům kralovali Belgičané, ženám U23 Nizozemky. Nejcennější kovy vybojovali Eli Iserbyt a Puck Pietersová, Tereza Vaníčková dojela osmnáctá a hned za ní Elisabeth Ungermanová, Daniel Mayer byl sedmadvacátý a Michael Boroš závod nedokončil.

Start nejlépe vyšel z 31 jezdců z devíti zemí nejlépe Toonu Aertsovi a naznačil tím belgickou nadvládu. Boroš byl v závěru první desítky, ale v jedné z prvních zatáček v boji o pozice o slušné postavení přišel, když jej soupeři zavřeli a propadl se do třetí desítky těsně před Daniela Mayera.

 Na čele se seřadila okamžitě pětice belgických závodníků. Ve druhém okruhu již v elitní desítce bylo osm jezdců z Belgie, které doplňovali pouze van der Haar a Felipe Orts Lloret ze Španělska.

Třetinu závodu jeli na čele hlavně Toon Aerts následován Michaelem Vanthourenhoutem, ale v těsném závěsu se drželi Laurens Sweeck a Iserbyt. Ve čtvrtém okruhu zrychlili Iserbyt a Vanthourenhout a rychle se dokázali soupeřům vzdálit, za půl kola měli k dobru čtvrt minuty. To se nezamlouvalo van der Haarovi, ale dokázal setřásl další soupeře, ale k Iserbytovi a Vanthourenhoutovi se nepřiblížil.

V závěru sedmého kola nastoupil Iserbyt a začal získávat náskok. To však již v nepokračoval Boroš. Nejen, že nejel svůj nejlepší závod, ale navíc jej potkala smůla. Daleko od depa přetrhl řetěz a evropský šampionát pro něj tím skončil.

Závod žen U23 byl zase přehlídkou kralování Nizozemek. Po startu závodu se okamžitě na čele usadily Shirin van Anrooijová, Aniek van Alphenová, dále Sara Casasolová, která vyhrála oba úvodní závody Toi Toi Cupu v Mladé Boleslavi i na Holých Vrších a Britka Anna Kayová, zatímco české duo bylo až v závěru jedenadvacetičlenného startovního pole.

Na čelo se ale rychle dotáhly další domácí krosařky Manon Bakkerová a Puck Pietersová a také úspěšná bikerka Blanka Kata Vasová z Maďarska. Ve třetím okruhu byly na čele již jen Bakkerová, van Alphenová, Pietersová, van Anrooijová a Vasová. Při nájezdu do předposledního čtvrtého kola již ale jela osamocená na čele Pieterseová s malým náskokem před soupeřkami Bakkerovou, van Alphenovou a Vasovou. Posledně jmenovaná v posledním okruhu zrychlila a osamostatnila se na druhém místě a dojela si pro stříbro. Dominance Nizozemek byla opět naprosto jasná. Za třetí Bakkerovou se seřadilo další trio v oranžových trikotech. 

Z našich dokázala v závěru trochu zrychlit Vaníčková, která se posunula na 18. místo, zatímco Ungermanové došel dech a dojela až za ní.

Výsledky:

Ženy U23:

1.Pietersová (Niz.) 40:56, 2. Vasová (Maď.) +8, 3. Bakkerová +10, 4. van Alphenová +23, 5. van Anrooijová +44, 6. van Empelová (všechny Niz.) +51, …18. Vaníčková +3:54, 19. Ungermanová (obě ČR) +4:25.

Muži – elite:

1.Iserbyt 1:04:28, 2. M. Vanthourenhout (oba Belg.) +16, 3. van der Haar (Niz.) +22, 4. L. Sweeck +41, 5. Toon Aerts +47, 6. Soete (všichni Belg.) +52, …27. Mayer +5:43 , Boroš (oba ČR) nedokončil.

FOTO Jiří Holý

Autor článku: Jaroslav Cícha