Cyklokros

Cyklokrosařka Zemanová dojela na SP v Zonhovenu pátá

Cyklokrosařka Zemanová dojela na SP v Zonhovenu pátá

Pošesté, při svém osmém startu, skončila česká cyklokrosová jednička Kristýna Zemanová v letošním seriálu Světového poháru v elitní desítce. Po čtvrtém místě ve Val di Sole dnes vybojovala své druhé nejlepší umístění, když v belgickém Zonhovenu skončila ve dvanáctém závodu seriálu na pátém místě. Potřetí v řadě se z prvenství radovala Nizozemka Puck Pietersová. Mezi muži kraloval její krajan Mathieu van der Poel z Nizozemska, Michael Boroš skončil šestnáctý.

Pietersová měla hned v prvním kole defekt a toho využila hlavně její krajanka, zkušená Lucinda Brandová. Okamžitě nastoupila a cílem prvního okruhu projela osamoceně na čele. Ovšem před polovinou závodu po jednom z písčitých sjezdů měla těžký pád, obličejem dopadla na tvrdý podklad a se zlomeným nosem pro ni závod skončil.

Do čela se rychle vrátila Pietersová a žádné ze soupeřek již nedala šanci. Zemanová jela s klidem, po prvním kole byla osmá. Od třetího okruhu jezdila ve skupince spolu s Nizozemkami Bentveldovou, Worstovou a Verdonschotovou z Belgie a bojovaly o čtvrté až sedmé místo. V pátém ze šesti kol začala ztrácet Bentveldová a naopak souboj pro sebe se pokoušela rozhodnout naše závodnice. Do posledního kola najížděla s malým náskokem, ale soupeřky ji dojely. Pak zaútočila Worstová a naopak Zemanová ztrácela. V závěru však zmobilizovala síly a dokázala Belgičanku předstihnout. Mladá Julia Kopecká jela v začátku kolem dvacáté pozice, ale pak se postupně propadala a závod dokončila na 33. místě, o čtyři místa za ní dojela Bára Jeřábková.   

„Mě se to dneska hodně líbilo, rozhodně to bylo lepší jak vloni, kdy jsem se tady vyválela. Proto jsem měla trošku respekt, ale nakonec vše bylo v pohodě a bez pádu. Cítila jsem se skvěle a jezdila spíše na jistotu a s rozvahou. Silná jsem byla ve výjezdech a rovinách, tam jsem se cítila fakt dobře. Spokojená jsem s výsledkem i výkonem,“ řekla Kristýna Zemanová.

Mezi muži to byl obvyklý scénář když byl na startu van der Poel. Dvě kola klid a poté atak nizozemského jezdce. Bleskově soupeřům ukázal záda a dojel si pro desáté vítězství v sezoně. Za ním jezdila čtyřčlenná skupina. Jeho krajané Ronhaar a Nieuwenhuis a dva Belgičané Laurens Sweeck a Vandebosch. Tak to vydrželo až do sedmého okruhu v němž potkal pád Vandebosche. Ze zbylé trojice měl v závěru nejvíce sil Nieuwenhuis, který tak získal 30 bodů do hodnocení SP a snížil o deset bodů svoji ztrátu na vedoucího Eli Iserbyta z Belgie, který se dnes protrápil k šesté pozici.

Velmi dobrý závod zajel Boroš. V prvním kole měl sice problémy a do druhého kola vjížděl na 25. místě, ale pak příkladně bojoval, neustále se posouval startovním polem kupředu a dojel šestnáctý, první z krosařů ze zemí mimo Beglii a Nizozemska.     

 Výsledky:

Ženy:

1. Pietersová 51:39, 2. van der Heijdenová (obě Niz.) +24, 3. Backstedtová (Brit.) +41, 4. Worstová (Niz.) +1:19, 5. Zemanová (ČR) +1:24, 6. Verdonschotová (Belg.) +1:29, …33. Kopecká +7:14, 37. Jeřábková (obě ČR) +8:16.

Pořadí po dvanácti závodech:

1.Alvaradová (Niz.) 312, 2. Pietersová 260, 3. Brandová (Niz.) 237, 4. van der Heijdenová 214, 5. Bakkerová 200, 6. Bentveldová (obě Niz.) 193, …13. Zemanová 126, 38. Hladíková (ČR) 17, 49. Kopecká 11, 59. Jeřábková 8, 60. Vaníčková (ČR) 7.

Muži:

1. M. van der Poel 59:35, 2. Nieuwenhuis (oba Niz.) +20, 3. L. Sweeck (Belg.) +22, 4. Ronhaar (Niz.) +29, 5. Vandebosch +59, 6. Iserbyt (oba Belg.) +1:11, …16. Boroš +2:36, 52. Říman -3 kola, Jindřich (všichni ČR) nedokončil.

Pořadí po dvanácti závodech:

1. Iserbyt 295, 2. Nieuwenhuis 270, 3. Ronhaar 260, 4. van der Haar (Niz.) 255, 5. Vandeputte (Belg.) 209, 6. L. Sweeck 201, …24. Boroš 66.

Autor článku: Jaroslav Cícha