Cyklokros

Cyklokrosový SP v Hulstu – Zemanová v elitní desítce 

Cyklokrosový SP v Hulstu – Zemanová v elitní desítce 

Nejlepším výsledkem českých jezdců v jedenáctém závodu seriálu Světového poháru bylo dnes v nizozemském Hulstu desáté místo Kristýny Zemanové. Z mužů Michael Boroš skončil dvaadvacátý. Vítězství vybojovali Mathie van der Poel, mezi ženami byla nejlepší jeho krajanka Puck Pietersová.

Na domácí trati triumfovali Nizozemci, v obou kategoriích obsadili první čtyři místa. Za van der Poelem skončili Joris Nieuwenhuis, Lars van der Haar a Pim Ronhaar. V elitní desítce jich bylo šest a nejlepší z ostatních byl pátý Wout van Aert.

Na startu byla opět kompletní trojice nejlepších, ale van Aert a i Brit Thomas Pidcock měli dnes velkou smůlu. Pidcock pohřbil všechny naděje po pádu hned v první zatáčce, van Aert dva okruhy jel ve vedoucí skupině, ale spadlý řetěz a později defekt jej poslaly do hloubi pole, na závěr třetí desítky. Přesto skvělou stíhací jízdou vybojoval výborné páté místo. Van der Poel si dojel pro sedmé prvenství v sezoně v řadě opět suverénně. Od třetího kola jezdil osamostatněn na čele a jen si kontroloval náskok. 

Boroš byl po prvním kole pětadvacátá, později se dostal na patnácté místo, ale v závěrečných okruzích tempo neudržel a klesl na 22. místo. Zdeněk Štybar stál na startu až v jedenácté řadě a na takto technické trati to měl nesmírně těžké. Postupně se prokousal na 35. místo, nakonec dojel na 43. pozici. 

„Normálně se na světový šampionát připravuji jak to jde. Ale zde startovat z tak zadních pozic není ideální, a proto mě to nijak moc nebavilo. Trať byla úzká a technická a to se předjíždí těžko. Forma ale myslím není tak špatná a uvidíme kam se to ještě posune,“ řekl Zdeněk Štybar

Zemanová se kolem desátého místa pohybovala prakticky celý závod a bylo na ni asi i trochu vidět, že v nohách má páteční závod v Leonhoutu, kde to bylo hodně náročné. Ale i tak podle reprezentačního kouče Petra Kloučka zajela pěkný závod. „Já jsem spokojená. Vzhledem k tomu, že včera jsem jela v Loenhoutu jako jedna z mála, tak i výsledek je dobrý. Tři závody po tréninkové pauze se povedly, snad se ta závodní přestávka vyplatila. Výkon byl dobrý, dobře jsem zregenerovala,“ řekla v cíli Kristýna Zemanová.

Čtveřice nejlepších domácích krosařek ostatní porazila zdrcujícím výsledkem. Za Pietersovou skončily Ceylin Carmen del Alvaradová, Lucinda Brandová a Fem van Empelová, nejlepší z ostatních byla pátá Sara Casasolová z Itálie. Zemanová skončila mezi závodnicemi kategorie U23 třetí, když lepší byly pouze šestá Leonie Bentveldová z Nizozemska a osmá Marie Schreiberová z Lucemburska.

V juniorských závodech, které ovšem nebyly součástí Světového poháru, se velmi dobře ukázaly dvě naše juniorky – Kateřina Douděrová skončila čtvrtá, hned za ní projela cílem Daniele Hezinová. 

Výsledky:

Ženy:

1. Pietersová 51:05, 2. Alvaradová +6, 3. Brandová +12, 4. van Empelová (všechny Niz.) +16, 5. Casasolaová (It.) +1:58, 6. Bentveldová (Niz.) +1:58, …10. Zemanová +2:35, …28. Kopecká +6:05, 37. Jeřábková +7:55, 43. Hladíková -1 kolo, 51. Vaníčková (všechny ČR) -2 kola.

Muži:

1. van der Poel 59:52, 2. Nieuwenhuis +12, 3. van der Haar +20, 4. Ronhaar (všichni Niz.) +30, 5. van Aert +43, 6. L. Sweeck (oba Belg.) +53, … 22. Boroš +3:01, 29. Fiala +4:14, 34. Kerl +4:51, 43. Štybar +5:23, 74. Říman -3 kola, Vaníček (všichni ČR) nedokončil.

Juniorky:

1. Lopezová (USA) 38:13, 2. Wolffová (Brit.) +16, 3. Langenbargová (Niz.) +43, 4. Douděrová +1:16, 5. Hezinová +1:30, …30. Panušová (všechny ČR) +6:30.

Autor článku: Jaroslav Cícha