BMX

Dárek k osmnáctinám: Sabina Košárková vicemistryní světa v pumptracku!

Dárek k osmnáctinám: Sabina Košárková vicemistryní světa v pumptracku!

Česká reprezentantka Sabina Košárková vybojovala v rakouském Ötztalu titul vicemistryně světa v disciplíně pumptrack! Dokázala obhájit stříbro z loňského světového šampionátu v Chile a nadělila si ten nejhezčí dárek k pondělním 18. narozeninám.

„Jsem za to moc ráda. V první chvíli jsem byla po finále trošku zklamaná, ale po tom všem, čím jsem si letos prošla, je to velký úspěch,“ řekla závodnice Sunn BMX Factory Teamu. „V srpnu jsem byla na operaci zlomené člunkové kosti v zápěstí a tři měsíce jsem neseděla na BMX kole. Poprvé až minulý týden, takže jsem neměla žádná velká očekávání. Tajně jsem snila o pódiu, ale vůbec jsem nevěděla, jestli je to reálné,“ přiznala.

Nad její síly byla, stejně jako vloni, pouze Švýcarka Christa von Niederhausernová, která získala už třetí titul. „Ona byla velká favoritka a měla tu dráhu najetou nejlíp ze všech, protože to má skoro za barákem. Trénovala tam tři týdny, pro nás ostatní to bylo složitější. Mně ta dráha vůbec nesedla. Pumptrack byl dost úzký a krátký, objel se pod 14 sekund, ale většinou jezdíme kolem 22 sekund. Většina lidí dost chybovala,“ prozradila Košárková.

Nejlepší jízdu zajela podle svých slov v semifinále, kde skončila druhá a vybojovala postup do boje o zlato. Finálovou jízdu jela jako první von Niederhausernová a Košárková věděla, že aby její čas pokořila, musí zajet skvěle. „Zatímco v ostatních jízdách jsme měly možnost jedné opravy, tak ve finále ne. Šla jsem do toho s maximálním rizikem, ale hned ze začátku mi spadla noha z pedálu a udělala jsem spoustu chyb. Ale to k tomu patří. Člověk nemá v tom finále co ztratit,“ dodala česká vicemistryně světa.

Výsledky – muži: 1. Alec (USA), 2. Costerman (It.), 3. Clerte (Fr.), 4. Borel (Švýc.). Ženy: 1. von Niederhäusernová (Švýc.), 2. Košárková (ČR), 3. Becková (Něm.), 4. Gommersová (Belg.).

Foto: Instagram Sabiny Košárkové

Autor článku: Jan Krůta