Silnice

Otruba skončil na CroRace desátý

Otruba skončil na CroRace desátý

V páté a šesté etapě závodu Okolo Chorvatska kategorie 2.1 dokázal Jakub Otruba (ATT Investmens) uhájit místo na konci první desítky, které vybojoval v nejtěžší čtvrté královské etapě. V konkurenci týmů z World a Pro úrovně byl jedním ze dvou jezdců z kontinentálních týmů, kteří se do top deset probojovali. Otruba tím završil nejlepší sezónu ve své dosavadní kariéře.

Předposlední etapu vyhrál venezuelský šampion Orluis Aular čímž se dostal do vedení celého závodu, poslední Novozélanďan Campbell Stewart. I přes pád v cílové rovina udržel Aular celkové prvenství před nestorem světové cyklistiky Alexanderem Kristoffem z Norska.

Otruba dokončil těžký závod na desátém místě, o čemž rozhodly hlavně dvě profilově nejtěžší etapy. Ve čtvrté byl součástí první 27členné skupiny a především v etapě nejtěžší ho výborné osmé místo posunulo do elitní desítky.

„Poslední etapa byla celkem pohodová. Zkusil jsem jít do úniku za nějakými bonifikacemi, což se podařilo. Jenže když to EOLO a Kern Pharma zjistily, vrátily mě do pelotonu. V koncovce jsem se snažil v rámci mých možností dojet někde víc vepředu, aby to v součtu pořadí na tu desítku dalo,“ sdělil k etapě Jakub.

Otruba letos jel jedenáct etapových závodů, z toho pět z kategorie 2.1. Získal v nich dvě třetí, jedno páté a dvě desátá místa. Z hlediska zisku UCI bodů je letos absolutně nejúspěšnějším českým cyklistou.

Konečné pořadí:

1. Aular (Ven.) 22:59:38, 2. Kristoff (Nor.) +3, 3. Hayter (Brit.) +7, 4. Sheffield (USA) +9, 5. Glivar (Slovin.) +13, 6. Parisini (It.) +14, …10. Otruba +17, 48. Bittner +17:25, 69. Petruš +26:45, 73. Camrda +28:16, 89. Schuran +35:34, 92. Kašpar (všichni ČR) +38:56.

FOTO CroRac

Autor článku: Jaroslav Cícha