Silnice

Matyáš Kopecký pátý a jeho sestra Julia šestá na mistrovství Evropy!

Matyáš Kopecký pátý a jeho sestra Julia šestá na mistrovství Evropy!

Sourozenci Matyáš a Julia Kopecký se skvěle prezentovali v silničních závodech kategorií mužů U23 a žen U23 na mistrovství Evropy v nizozemském Hoogeveenu. Matyáš obsadil výborné 5. místo, Julia byla šestá!

„Matyáš jel výborně. Celý závod si perfektně držel pozici a v závěru skvěle zaspurtoval,“ popsal reprezentační trenér René Andrle. „Z našeho týmu bohužel po pádu na devátém kilometru odstoupil Kadlec a nedokončil ani Přidal, který spadl třicet kilometrů před cílem,“ prozradil Andrle.

Závod mužů U23 nakonec rozhodl únik, který přišel brzy po startu. Dva z vedoucí trojice tam vydrželi až do cíle a titul slavil Dán Pedersen. „Myslím, že to ty nejsilnější týmy podcenily. My jsme neměli na to to sami sjíždět, ale v normálním závodě by se to asi nestalo. Prostě tam ti dva vydrželi a my spurtovali o třetí místo,“ popsal Kopecký.

Pro cyklistu pro-kontinentální stáje Novo Nordisk je Nizozemsko jeho domovem, se svými sourozenci Tomášem a Julií, rovněž velmi dobrými cyklisty, pocházejí z Leidenu. Mají českého tatínka a nizozemskou maminku.

Páté místo je dobré, ale mám z toho takové smíšené pocity. Chtěl jsem tady bojovat o bednu. Spurt byl z mojí strany dobrý, ale škoda, že se nespurtovalo o první místo. Pro mě to byl letos první závod v kategorii U23, takže jsem byl zvědav, jak to srovnání s ostatními dopadne. Nakonec to bylo dobré. Být mezi evropskou špičkou pátý, to se počítá, ale není to nic obrovského. Chtěl jsem trochu víc,“ přiznal Matyáš Kopecký.

V závodě žen U23 byla nejlepší Českou šestá Julia Kopecký. Za vítěznou Ilse Pluimersovou z Nizozemska zaostala o 14 sekund. „Musím všechny naše holky pochválit. Jely aktivně. Hned na začátku nám sice spadla Němcová, ale dostala se zpátky do pelotonu. V závěru se to roztrhalo a my měli vpředu Kopeckou s Burlovou. Obě jely výborně. Hodně se nastupovalo, a nakonec to vyšlo na Julii, která byla v klíčovém úniku šesti závodnic. Vypadalo to, že by mohla mít medaili, ve finále byly ty ostatní holky o trošku rychlejší, ale pořád zaslouží velkou pochvalu, stejně jako celý tým,“ hodnotil René Andrle.

Výsledky – muži U23 (136,5 km): 1. H. Pedersen (Dán.) 3:00:12, 2. Romeo (Šp.) +25, 3. Magnier (Fr.) +37, 4. Mihkels (Est.), 5. M. Kopecký oba +38, 51. Camrda +1:13, 62. J. Ťoupalík +4:55, 67. Mráz +5:41, Kadlec, Přidal (všichni ČR) nedokončili.

Ženy U23 (108 km): 1. Pluimersová (Niz.) 2:46:33, 2. Shackleyová (Brit.), 3. Zanettiová (Švýc.) obě +1, … 6. Kopecky +14, 12. Burlová +25, 45. Slaníková +4:19, 71. Kvasničková +6:07, 78. Němcová (všechny ČR) +6:28.

Autor článku: Jan Krůta