Sálovka

Jan Hrdlička a Jan Kripner získali bronzové medaile na ME do 23 let

Jan Hrdlička a Jan Kripner získali bronzové medaile na ME do 23 let

Ve švýcarském Altdorfu, který nyní dominuje švýcarské kolové, se v sobotu 16. září uskutečnilo mistrovství Evropy hráčů do 23 let. 
V této věkové kategorii bylo rozhodně na co navázat, když na loňském šampionátu získala ČR bronzové medaile zásluhou Tomáše Horáka a Radka Adama. 
Letos se mistrovství zúčastnilo 8 nejlepších evropských týmů této věkové kategorie. 
Česká republika měla v turnaji dvojí zastoupení. Jako Česká republika 1 bojovala pro letošní rok složená dvojice hráčů Svitávky a Zlína. Po výhře v kvalifikaci a zisku tuzemského titulu se z role „jedničky“ mohli radovat David Petr a Tomáš Horák. 
Jako Česká republika 2 se na mistrovství Evropy kvalifikovala ze druhého místa a loni na evropském šampionátu čtvrtá dvojice Svitávky ve složení Jan Hrdlička a Jan Kripner. 
Zastoupení v turnaji měli i čeští rozhodčí, když ve Švýcarsku rozhodoval Martin Struhař. 

Turnaj se hrál systémem dvou skupin po čtyřech. První dva týmy z každé skupiny postoupily do semifinálových bojů o medaile. 

Česká republika 1 začala turnaj proti německé dvojce, kde zápas skončil v základní hrací době remízou 0:0. O výsledku zápasu ale rozhodnul poslední úder. Z rohové značky prostřelil David Petr německého brankáře a zajistil tak v prvním zápase české dvojici důležité tři body za výhru 1:0. 
Ve druhém zápase pak český tým zaváhal proti třetímu týmu Švýcarska, kde se očekával zisk tří bodů. Bohužel se zápas nevyvíjel dle představ a skončil těsnou porážkou 2:3, což značně zkomplikovalo šanci na postup do semifinále, jelikož v posledním skupinovém zápase čekal na českou dvojici největší favorit na zisk titulu, domácí švýcarská jednička. V tomto zápase sice předvedli naši hráči dobrý výkon, ale prohra 2:4 znamenala zisk tří bodů za jedinou výhru a jelikož i další dva týmy měly stejný počet bodů, o pořadí ve skupině muselo rozhodnout skóre, kde měl německý tým o jediný gól lepší brankový rozdíl. To tedy znamenalo třetí místo ve skupině a boj o konečné páté místo, ve kterém nastoupili naši hráči proti švýcarské dvojce. I tento zápas byl vyrovnaný a po skončení zápasu remízou musel rozhodnout až penaltový rozstřel, kde měl více štěstí švýcarský tým. Konečný výsledek 5:6 znamenal pro Davida s Tomášem šesté místo v turnaji.

Česká republika 2 vstoupila do turnaje zápasem proti švýcarské dvojce. V tomto zápase naše dvojice vedla již 2:0, když přišel sporný moment a byla nařízena penalta v neprospěch našeho týmu, kterou soupeř proměnil. Těsně před koncem pak švýcarský tým vyrovnal a zápas skončil remízou 2:2. Ve druhém zápase přišla porážka 2:6 od druhého velkého favorita na zisk titulu, německého bratrského výběru, který startoval jako Německo 1. V posledním zápase proti týmu Francie tak byl zisk tří bodů povinností, což se naštěstí podařilo, když jej česká dvojice přehrála vysoko 9:1. Čtyři body ve skupině za výhru a remízu tak měli jak naši hráči tak hráči švýcarské dvojky a rozhodnout muselo také skóre. To měli naši hráči lepší a postoupili tak ze druhého místa do semifinále. V něm narazili na letos skvěle hrající bratrskou dvojici Švýcarska 1, kde se bohužel nedostali do zápasu a prohráli. To znamenalo boj o bronzové medaile. Tento zápas skončil po základní hrací době a dramatické koncovce nerozhodně 2:2. Zde muselo rozhodnout až prodloužení, které zvládli naši hráči skvěle a zvítězili 2:1 a mohli se tak při svém společném posledním turnaji v této věkové kategorii těšit z bronzových medailí, které pro Českou republiku získali.

Ve finále se dle očekávání a papírových předpokladů utkaly dva bratrské týmy Německa 1 a Švýcarska 1. Za bouřlivé podpory, které se hráči švýcarského Altdorfu těší na každém turnaji , zvítězili bratři Fröhlichové nad německým týmem bratrů Lehmannových v poměru 3:1 a po zisku stříbrných medailí na elitním mistrovství světa tak završili svoji skvělou sezónu titulem mistrů Evropy v této věkové kategorii. 

Foto : UEC

AUTOR: Jiří Hrdlička

Autor článku: Admin