Sálovka

Zlín se stal juniorským mistrem ČR v kolové

Zlín se stal juniorským mistrem ČR v kolové

V sobotu 13.4. se v Olšanech u Prostějova uskutečnil finálový turnaj juniorské kategorie. Mistrovství ČR v sálové cyklistice bylo opět pořádáno společně pro kolovou a krasojízdu.

Do finálového kolováckého turnaje se probojovalo 6 nejlepších celků. Jmenovitě Šitbořice 1, Šitbořice 2, Zlín 1, Zlín 2, Olomouc a Chodsko. Nejlépe se v průběhu roku dařilo prvním týmům Zlína a Šitbořic. Zlín 1 do turnaje nastupoval jako vedoucí tým bodového hodnocení nominace na Mistrovství Evropy. Konkrétně vedl Zlín 1 před Šitbořicemi 1 o jediný bod. MČR je však bodováno dvojnásobně, platilo tedy, že pokud některý z obou týmů vybojuje titul Mistra ČR, stane se i nominovaným týmem na ME.

Skupinové zápasy prakticky kopírovaly papírovou výkonnost týmů v průběhu roku. Zápas o 5. a 6. místo nakonec odehrálo družstvo Šitbořic 2 (Valíček / Novotný) proti Chodsku (Knopp / Šmíd). Šťastnějšími byli šitbořičtí, kteří klání vyhráli v poměru 3:1 a umístili se na celkovém 5. místě.

V prvních semifinálových utkáních proti sobě nastoupily oba zlínské týmy. Drama se nekonalo a zlínská jednička byla naprosto nekompromisní, když své týmové kolegy porazila v poměru 12:1, čímž se tým ve složení bratrů Richarda a Jáchyma Baxových kvalifikoval do finálového zápasu. 

Druhý semifinálový zápas se odehrál mezi Šitbořicemi 1 a Olomoucí. Šitbořice ve složení Šabata / Urbánek potvrdily své ambice a rovněž se po výhře 4:1 kvalifikovaly do finálového zápasu proti Zlínu 1. 

Domácí Olomouc se nakonec o třetí místo utkal s týmem Zlínu 2 (Střuhař / Matras). Oba týmy hrály velmi vyrovnaně a opatrně. Nakonec byl šťastnější právě pořadatelský tým Olomouce v sestavě Zdislav Doupal / Martin Přidal, který se po výhře 2:1 umístil na konečné bronzové příčce. 

Finálové klání mezi Šitbořicemi 1 a Zlínem 1 probíhalo za bouřlivé atmosféry. Oba týmy si byly vědomy důležitosti utkáni, jelikož se jednalo nejen o zápas o titul Mistra ČR, ale hlavně o účast na Mistrovství Evropy. 

První poločas se nevyvíjel dobře pro družstvo Šitbořic, které po sérii chyb brzy prohrávalo 1:3. Dvěma rychlými góly se ale výsledek podařilo zvrátit a napínavý zápas skončil v prvním poločase smírně 3:3. V druhém poločase dokázal první gól vstřelit Zlín. Následnou správnou taktickou hrou se zlínským podařilo stav 4:3 udržet a dovést zápas do vítězného konce. Zlín 1 ve složení Richard a Jáchym Baxa se tak stal Mistrem ČR a zároveň reprezentanty na nadcházejícím Mistrovství Evropy, které se uskuteční druhý květnový víkend v Německu.

AUTOR: Marek Topolář

Autor článku: Admin