MTB

Martin Stošek a Petr Vakoč na Cape Epic osmí

Martin Stošek a Petr Vakoč na Cape Epic osmí

Nejlepšími českými reprezentanty v jubilejním dvacátém ročníku prestižního závodu dvojic Cape Epic byli Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří hájili barvy týmu Canyon Sidi 2. 

Druhý nejlepší český tým v celkovém pořadí skončili na 16. místě Lubomír Petruš a Karel Hník reprezentující celek D2Mont Merida. Jejich výsledek však během šesté etapy ovlivnil technický problém, když se do té doby drželi v průběžném pořadí těsně u elitní desítky. 

Osmi denní jihoafrický závod vyhráli jihoafrický reprezentant Matthew Beers s Američanem Howardem Grottsem. Beers zopakoval loňský úspěch a celkově vyhrál již potřetí. Grotts triumfoval v roce 2018 ve dvojici s českým reprezentantem Jaroslavem Kulhavým, který nechyběl na startu ani letos. Kulhavý se na Cape Epic představil již po šesté, kdy startoval ve dvojici s Filipem Adelem za tým Superior Lions. Třetí český elitní tým do cíle ale nedorazil z důvodu zlomené klíční kosti Kulhavého. 

Kulhavý startoval na svém prvním Cape Epicu již v roce 2013 a rovnou vítězně, když slavil triumf se Švýcarem Christophem Sauserem. Stejný úspěch zopakoval ještě dvakrát, v roce 2015 opět se Sauserem a v roce 2018 s letošním šampionem Grottsem. Český jezdec má na svém kontě navíc také dvanáct vyhraných etap během svých celkových šesti účastí.

V českých barvách se představili také amatéři, kdy na celkovém 42. místě a pódiovém třetím místě v kategorii Masters uspěl tým CzechRocket & SwissDiesel ve složení Pavel Gonda a Tobias Lüthi. Na celkovém 133. místě a 36. místě mezi muži amatéři finišoval tým Jatudo Picho s dvojicí Aleš Erler a Jakub Partik. Na 214. celkovém místě a 18. místě v kategorii Grand masters dokončil tým The Drillers s dvojicí Ivo Pravda a Jiří Duchek.

Celkové výsledky Cape Epic:

1. Toyota Specialized 91 (Matt Beers (RSA) / Howard Grotts (USA) 25:22:17 

2. World Bicycle Relief (Nino Schuter (SUI) / Sebastian Fini (DEN) +11:07 

3. Buff Megamo (Hans Becking (NED) / Wout Alleman (BEL) +11:36 

… 

8. Canyon Sidi 2 (Martin Stošek /Petr Vakoč) +1:12:06 

16. D2Mont Merida (Lubomír Petruš / Karel Hník) +1:54:25 

42. CzechRocket & SwissDiesel (Pavel Gonda / Tobias Lüthi) 30:20:15, (3. Masters)

133. Jatudo Picho (Aleš Erler / Jakub Partik) 36:37:34, (36. muži amatéři)

214. The Drillers (Ivo Pravda / Jiří Duchek) 39:54:20, (18. Grand masters) 

Foto: MTBS.cz

Autor článku: Filip Švestka