MTB

Martin Stošek: Maraton zaslouží větší pozornost

Martin Stošek: Maraton zaslouží větší pozornost

Ostrý start sezony už za pár dnů absolvuje Martin Stošek. Třicetiletý biker, který získal na loňském mistrovství světa v Glasgow stříbro v maratonu, absolvuje od 8. února etapový závod Mediterranean Epic. Vrcholem první části sezony bude tradičně Cape Epic. „Doufám, že dostanu důvěru do týmu, který pojede na vítězství,“ říká stříbrný z ankety Král cyklistiky 2023 a třetí muž rankingu maratonců UCI.

Martine, jak vypadala vaše příprava na sezonu 2024?

Docela ji ovlivnilo onemocnění průdušek, které mě skolilo před vánočními svátky. Měli jsme v plánu čtrnáctidenní soustředění na Kanárských ostrovech. Já onemocněl před odletem, pak jsem dvakrát posouval odlet. Ale ve finále jsem zůstal doma, protože jsem si řekl, že letět na pět dnů nedává smysl. Byl jsem nemocný čtrnáct dnů. Ale hned den po Novém roce jsme letěli s celým týmem opět na Kanárské ostrovy na dva týdny. Poslední lednový týden je pak v plánu přípravný kemp v Gironě, z něhož se přesuneme rovnou na první závody.

Program kromě úvodního Mediterranean Epic už máte daný?

Bude podobný jako v minulé sezoně. Pojedeme určitě i na Andalucia Bike Race na přelomu února a března. Následně nás čeká Cape Epic. Další závody budou záležet na kalendáři Světového poháru. Určitě chci jet mistrovství Evropy, mistrovství světa. Uvidíme, jak se vše vyvine, ale na zajímavých maratonech venku i doma bych nerad chyběl.

Už je jasné, s kým se postavíte na start prestižního Cape Epic od 17. do 24. března v Jihoafrické republice?

Není. Doufám, že na prvních závodech ukážu svoje kvality, aby mě týmový manažer Kristian Hynek nominoval do dvojice, která pojede na vítězství. Nemám problém jet s kýmkoliv z týmu, ať už s Andreasem Seewaldem nebo Marcem Stutzmannem.

Je pro vás velkou motivací odčinit páté místo z loňského Cape Epic, kdy jste jel po boku Andrease Seewalda?

Je fakt, že jsme měli určitě větší očekávání. Tím spíše, že v roce 2022 jsme dojeli na druhém místě. Ale s odstupem beru i pátou příčku jako úspěch. Z celkového pohledu určitě hodnotím loňskou sezonu pozitivně. Na Elbě jsem vyhrál maraton UCI, pak skončil druhý v Itálii při závodě Světového poháru, získal stříbro na mistrovství světa a tečku za sezonou představoval vítězný Swiss Epic. S Marcem Stutzmannem nám tenhle etapák sednul a moc jsme si ho užili. Šlo o můj emoční vrchol loňské sezony.

Budou ve vašem programu i závody světového poháru 2024?

Oficiální kalendář zatím není zveřejněný. Podle neoficiálních informací by se měly jet přibližně čtyři závody. Jsem rád, že světový pohár proběhne. Současně doufám, že slibovaná mediální podpora bude lepší než v minulém roce, kdy to bylo hodně špatné. Výběr lokací a organizace závodů nebyla šťastná a povedená. Někdy mi přišlo, jako když se tak děje záměrně. Naše disciplína si určitě zaslouží větší pozornost.

Vaše medaile na mistrovství světa v Glasgow byla jedna z mála pro český reprezentační tým. Nezapadl výjimečný úspěch?

Zmínky o mém stříbru byly i v největších médiích, takže jsem zažíval poměrně velký zájem ze strany širší veřejnosti. Ale na druhou stranu jsme pořád malá disciplína, neolympijská, takže se nedal čekat nějaký dramatický boom. Mám pocit, že i kdybych vyhrál titul, tak by to nebylo příliš odlišné. Musíme se zamyslet, jestli pro propagaci neudělat víc, když už se povede nějaký podobný výsledek. Následná péče o úspěch je hodně důležitá. Určitě by bylo fajn, kdyby stříbro mělo větší dopad. Současně si uvědomuji, že jsme jeli ve stejnou dobu, jako hlavní disciplína v podobě hromadného závodu silničních cyklistů. 

Doufal jste i na základě úspěchu z mistrovství světa či medailí z dalších závodů ve vítězství v anketě Král cyklistiky 2023?

Nejdřív jsem si říkal, že to vůbec nebudu řešit. Byl jsem rád, že jsem dostal pozvání na slavnostní večer. Věřil jsem ve vítězství v disciplíně. Ale pak jsem začal doufat, že bych mohl vyhrát celkově, když jsem si uvědomil, že mám medaili z mistrovství světa. Nicméně na základě minulých ročníků je jasné, že předpovídat vítěze je prakticky nemožné. Určitě jsem neodcházel zklamaný.

Autor článku: Admin