ČSC

Kristýna Zemanová Královnou cyklistiky 2023!

Kristýna Zemanová Královnou cyklistiky 2023!

Stejně jako vloni získala korunu pro Krále cyklistiky žena. Po Ivetě Miculyčové ovládla anketu Českého svazu cyklistiky cyklokrosařka Kristýna Zemanová a stala se Královnou cyklistiky za rok 2023.

„Je to pro mě obrovská čest a jsem moc šťastná. Trofej pro Krále cyklistiky je takový krásný bonus k životnímu roku, kterým pro mě ten minulý určitě byl,“ řekla Kristýna Zemanová. Druhé místo v anketě obsadil vicemistr světa v MTB maratonu Martin Stošek, třetí skončila v absolutním pořadí mistryně Evropy v disciplíně Freestyle BMX Iveta Miculyčová.

Dvacetiletá Zemanová je jednou z největších hvězd současného českého cyklokrosu. Vloni získala shodně bronz na mistrovství světa i Evropy v kategorii U23 a přidala také titul mistryně republiky. „Navíc jsem se posunula i ve Světovém poháru a dokázala jsem si, že se můžu rovnat s nejlepšími a stále se zlepšovat,“ přiznala Královna cyklistiky za rok 2023.

Slavnostní vyhlášení ve Velké Dvoraně Veletržního paláce v Praze si velmi užívala. „Je to fajn. Sejdeme se všichni napříč disciplínami, jsme v šatech, je to takové noblesní. Vlastně odměna, že se vidíme jinak než v dresech. Je to zpestření, které si pokaždé užiju,“ prozradila Zemanová, která bude jednou z největších českých medailových nadějí na únorovém mistrovství světa v Táboře.

Stala se vítězkou 59. ročníku prestižní ankety Českého svazu cyklistiky, která se koná již od roku 1965. Cyklisté tehdy vyhlásili svého krále jako první u nás, ostatní sportovní odvětví se přidala až později. 

V rámci galavečera byli vyhlášeni i vítězové za jednotlivé disciplíny. Úspěšný junior Kryštof Král byl nejlepší mezi silničáři, nejlepším jezdcem MTB je vicemistr světa v maratonu Martin Stošek, kategorii BMX ovládla mistryně Evropy Ivety Miculyčová, královnou mezi dráhaři je Veronika Jaborníková, majitelka dvou stříbrných medailí z mistrovství Evropy v kategorii U23. Prvenství mezi cyklokrosaři patří Královně české cyklistiky Kristýně Zemanové, mezi sálovými cyklisty ovládli anketu úspěšní reprezentanti v kolové Radek Adam a Tomáš Horák. Nejlepším para cyklistou je Pavlína Vejvodová, která na mistrovství světa i Evropy na silnici ovládla ve své kategorii jak silniční závod, tak časovku. Nejlepším juniorem byl vyhlášen Adam Bittman, nejlepší juniorkou Adéla Marková, oba reprezentanti v dráhové cyklistice.

Do Síně slávy byla uvedena bývalá úspěšná reprezentantka v dráhové cyklistice Iva Zajíčková.

Český svaz cyklistiky také slaví v letošním roce 140 let své existence, proto galavečer připomněl nejen úspěchy předchozího kalendářního roku, ale umožnil divákům prostřednictvím zajímavých příběhů nahlédnout i do historie jednoho z nejstarších sportovních svazů u nás. Každá disciplína byla uvedena vzpomínkami zajímavých osobností, např. Jána Svorady, Jaroslava Kulhavého, bratrů Jana a Jindřicha Pospíšilových a dalších velikánů české cyklistiky.

Hlavními partnery galavečera večera byly společnost ŠKODA AUTO a.s. – generální partner Českého svazu cyklistiky, společnost Sazka a.s. – exkluzivní partner Českého svazu cyklistiky a Národní sportovní agentura – institucionální partner Českého svazu cyklistiky.

Výsledky ankety Král cyklistiky 2023

1. Kristýna Zemanová, 2. Martin Stošek, 3. Iveta Miculyčová.

Disciplíny:

BMX

Juniorka – Sabina Košárková

Junior – Jakub Cidlinský 

Žena – Iveta Miculyčová (absolutní vítěz disciplíny)

Muž – Marek Neužil

Cyklokros

Juniorka – Kateřina Douděrová

Junior – Václav Ježek

Žena – Kristýna Zemanová (absolutní vítěz disciplíny)

Muž – Michael Boroš

Dráhová cyklistika

Juniorka – Adéla Marková

Junior – Adam Bittman

Žena – Veronika Jaborníková

Muž – Martin Čechman

MTB

Juniorka – Eliška Hanáková

Junior – Ondřej Novotný

Žena – Adéla Holubová

Muž – Martin Stošek (absolutní vítěz disciplíny)

Paracyklistika

Žena – Pavlína Vejvodová (absolutní vítěz disciplíny)

Muž – Patrik Jahoda 

Sálová cyklistika

Juniorka – Julie Tůmová

Junior – Kryštof Nečas

Žena – Michaela Vosičková

Muž – Radek Adam, Tomáš Horák (absolutní vítěz disciplíny)

Silniční cyklistika

Juniorka – Kateřina Douděrová

Junior – Kryštof Král (absolutní vítěz disciplíny)

Žena – Kristýna Burlová

Muž – Mathias Vacek

Nejlepší junior: Adam Bittman, nejlepší juniorka: Adéla Marková. 

Síň slávy ČSC: Iva Zajíčková

FOTO: Michal Červený 

Autor článku: Admin