Dráha

Voneš skončil na dráhovém ME šestý ve scratchi

Voneš skončil na dráhovém ME šestý ve scratchi

Velmi dobře si vedli čeští jezdci ve třetím dnu evropského dráhového šampionátu v nizozemském Apeldoornu. Jan Voneš vybojoval ve scratchi skvělé šesté místo a dařilo se i sprinterů, když Martin Čechman obsadil konečnou devátou pozici.

„Na jednom závodě Světového poháru jsem byl pátý, ale na mistrovství Evropy je to mé nejlepší vystoupení. Trochu jsem bláznil na začátku a v závěru mi již trochu chyběly síly. Byl to můj třetí závod na šampionátu ve třech dnech a nohy již tak silné nebyly,“ řekl Jan Voneš.

V kvalifikaci sprintu byl naprosto suverénní časem 9,366 Nizozemec Harrie Lavreysen. Martin Čechman zajel šestý čas 9,722, postoupil i šestnáctý Dominik Topinka. V prvním kole si poradil Čechman se Slovincem Eduardem Žalarem, Topinka zdolal Mattiu Predoma z Itálie, ale v osmifinále těsně podlehl Lavreyssenovi. Čechman v soboji s Vasilijusem Lendelem z Litvy projel cílem ve shodném čase a o postupujícím rozhodla až cílová kamera. 

„Martin (Čechman) zajel excelentní dvoustovku a Dominik (Topinka) se také dostal pod deset vteřin. Víme tak, že jdeme správnou cestou, že na podzim jsme trénovali správně. Posunuli jsme se a formu budeme moci zúročit na dalších závodech N´Cupu. Martin na ME nikdy v kvalifikaci nebyl tak vysoko, navíc je to v olympijském roce, a o to je to cennější. V boji o postup do čtvrtfinále to bylo s Lendelem, který se připravuje v Aigle, o milimetry. Ale deváté místo hodnotím velmi kladně, je to perfektní výsledek. Topinka narazil bohužel na Lavreysena, kterého už dlouho nikdo neporazil, ale zajel také výborně,“ zhodnotil vystoupení svých svěřenců trenér Petr Klimeš.

Petra Ševčíková začala omnium 12. místem ve scratchi, hodně si pomohla třetím místem ve druhé disciplíně tempo race. V následujícím vylučovacím závodu skončila česká závodnice jedenáctá, ale vůbec ji nevyšla závěrečná bodovačka, kde jako jedna z mála nezískala kolo k dobru a ani se nedokázala prosadit v bodovaných spurtech, a tak klesla na 13. místo.

Scratch mužů vyhrál Portugalec Iuri Leitao, ve finále stíhacího závodu zdolal Daniel Bingham svého krajana Charlie Tanfielda. Omnium žen ovládla Anita Yvonne Stenbergová a nejlepší sprinterkou je Britka Emma Finucaneová.

V sobotu budou rozděleny medaile v závod na 500 m s pevným startem, bodovacím závodu a vylučovacím závodu žen, muži mají na programu omnium a závěrečné jízdy sprintu.

Výsledky:

Muži:

Scratch:

1. Leitao (Port.), 2. Wafler (Rak.), 3. Hansen (Dán.), 4, Vernon (Brit.), 5. Mora Vedri (Šp.), 6. Voneš (ČR).

Stíhací závod:

Finále: Bingham 4:05,783 – Tanfield (oba Brit.) 4:07,777, o 3. místo: Pedersen (Dán.) 4:10,119 – Buck-Gramcko (Něm.) 4:10,802, 5. Bevort (Dán.), 6. Triebaud (Švýc.).

Ženy:

Omnium:

1. Stenbergová (Nor.) 142, 2. Evansová (Brit.) 136, 3. Fortinová (Fr.) 131, 4. Gillespieová (Ir.) 130, 5. D. Pikuliková (Pol.) 129, 6. Paternosterová (It.) 119, …13. Ševčíková (ČR) 74.

Sprint:

Finále: Finucaneová (Brit.) – Friedrichová (Něm.) 2:0, o 3. místo: Hinzeová (Něm.) – Grosová (Fr.) 2:0, …13. V. Jaborníková, 18. Mikšaníková (obě ČR).

Autor článku: Jaroslav Cícha