Dráha

Ševčíková a Malášek devátí na dráhovém ME

Ševčíková a Malášek devátí na dráhovém ME

Dvě devátá místa vybojovali čeští jezdci na dráhovém evropském šampionátu. V nizozemském Apeldoornu na ně dnes dosáhli Petra Ševčíková ve scratchi a Jakub Malášek v závodu na 1 km s pevným startem. Jedenáctý byl Matěj Hytych v kilometru a Denis Rugovac s Janem Vonešem obsadili dvanáctou pozici v madisonu.

„S výsledkem ne že bych byla úplně spokojená, ale spokojená jsem s tím, jak jsem závodila. Věřila jsem si a držela se vpředu. Spurt byl náročnější, ale oproti loňsku jsem si dobře vedla v získávání pozic. Výsledek bych si asi přála lepší, ale s tímto způsobem závodění bych se mohla posouvat,“ hodnotila svůj výkon Petra Ševčíková.

„Zítra jedu omniu a na to se těším moc. Je to jeden z nejdůležitějších závodů, olympijská disciplína a o olympiádu bojuji. Po dnu volna ještě v poslední den pojedu madison,“ dodala Ševčíková.

Do bojů zasáhly i sprinterky. Veronika Jaborníková postoupila z kvalifikace třináctým časem, Natálie Mikšaníková sedmnáctým. V prvním vyřazovacím kole ale Mikšaníková nestačila na Polku Paulinu Petriovo, do druhého kola přímo postupující Veronika Jaborníková ztroskotala na nejrychlejší ženě z kvalifikace Britce Emmě Finucaneové. Malášek zajel v kvalifikaci devátý nejrychlejší čas, ale bohužel byl prvním nepostupujícím.

Italové bez své největší hvězdy Fillipo Ganny skončili ve stíhacím závodě třetí, ze zlata se radoval rychlý britský kvartet ve složení Daniel Bingham, Ethan Hayter, Charlie Tanfield a Ethan Vernon, který o vteřinu porazil Dány. Mezi ženami ve stejné disciplíně kralovaly Italky ve složení Elisa Balsamová, Martina Fidanzaová, Vittori Guazziniová, Letizia Paternosterová když jasně přemohly britský kvartet. Madison vyhráli Němci Roger Kluge a Theo Reinhardt, závod na 1 km s pevným startem Matteo Bianchi z Itálie a scratch žen jeho krajanka Clara Copponiová.

V pátek jsou na programu finálové závody mužů ve scratchi a ve stíhacím závodě, ženy si rozdělí cenné kovy v omniu a sprintu.

Výsledky:

Muži:

Stíhací závod družstev:

Finále: Británie (Bingham, Hayter, Tanfield, Vernon) 3:45,218 – Dánsko (Bevort, Hansen, Larsen, Pedersen) 3:46,372, o 3. místo: Itálie (Boscaro, Consonni, Lamon, Milan) 3:49,974 – Německo (Buck-Gramko, Gross, Heinrich, Teutenberg) 3:52,108.

Madison:

1. Německo (Kluge, Reinhardt) 64, 2. Francie (Boudat, Grondin) 60,3. Dánsko (Morkov, Storm) 50, 4. Postugalsko (R. Oliveira, Leitao) 47, 5. Belgie (de Vylder, van den Bossche) 42, 6. Polsko (Banaszek, Pszczolarski) 24, …12. ČR (Rugovac, Voneš) 2.

1 km s pevným startem:

1. Bianchi (It.) 1:00,272, 2. Kool (Niz.) 1:00,414, 3.  Landerneau (Fr.) 1:00,472, 4. Truman (Brit.) 1:00,509, 5. Dornbach (Něm.) 1:00,675, 6. Martinez (Šp.) 1:00,774, …9. Malášek, 11. Hytych (oba ČR).

Ženy:

Stíhací závod družstev:

Finále: Itálie (Balsamová, Fidanzaová, Guazziniová, Paternosterová) 4:12,551 – Británie (Barkerová, Knightová, Morrisová, Robertsová) 4:15,950, o 3. místo: Německo (Brausseová, Kleinová, Reissnerová, Sussaelmilchová) 4:14,768 – Irsko (Gillespieová, Griffinoá, Murphyová, Sharpeová) 4:21,539.

Scratch:

1. Copponiová (It.), 2. Mittevrongelová (Belg.), 3. Fidanzaová (It.), 4. D. Pikuliková (Pol.), 5. Martinsová (Port.), 6. Balejšyteová (Lit.), …9. Ševčíková (ČR).

Autor článku: Jaroslav Cícha