Dráha

Tři umístění v TOP 10 na úvod dráhového ME

Tři umístění v TOP 10 na úvod dráhového ME

Tři umístění v první desítce vybojovali čeští reprezentanti v úvodním dnu evropského dráhového šampionátu v nizozemském Apeldoornu. Trio mužů Matěj Bohuslávek, Dominik Topinka, Martin Čechman a trojice žen Natálie Mikšaníková, Veronika Jaborníková a Anna Jaborníková skončili shodně na 7. místě v týmových sprintech. Jan Voneš dojel ve vylučovacím závodu desátý.

Sprinteři zajeli v kvalifikaci 43,568, což byl šestý čas, a to jim přisoudilo pro první kolo za soupeře Anglii, která byla nad jejich síly. Ale i podruhé se dostali pod 44 vteřin (43,541), přesto je to odsunulo na sedmé místo.

„S časem jsme spokojeni velice, hranice 44 vteřin je taková prolomová. V obou jízdách jsme ji pokořili. Výsledek nás ale trochu zamrzel, mezi pátým a sedmým místem byl rozdíl pouhé tři desetiny vteřiny. Jelikož jsme měli trable na mistrovství světa, tak jsme potřebovali co nejlepší výsledek, a tak sedmé místo žádný průlom nepřinesl, ale čas nám dává naději do dalších závodů Světového poháru a o olympiádu zkusíme zabojovat,“ řekl Dominik Topinka.

A trenér Petr Klimeš zhodnotil výkon trojice žen. „U holek je potřeba vzít úvahu, že Veronika Jaborníková jedoucí na druhé pozici byla nemocná a to bylo to znát. Potěšitelné je zlepšení Natálie Mikšaníkové, která si zlepšila osobní rekord o tři desetiny, ale pro tuto disciplínu je potřeba dobrý výkon celé trojice. Věříme, že Veronika se zde ještě rozjezdí.“

Týmovému sprintu žen dominovalo Německo ve složení Lea Sophie Friedrichová, Pauline Sophie Graboschová a Emma Hinzeová, které ve finále porazily Britky. Tradičně zlato mezi muži vybojovali suverénní Nizozemci ve složení Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen a Roy van den Berg. Poslední dnešní zlato získal ve vylučovacím závodu dánský dráhař Tobias Hansen.

Ve čtvrtek jsou na programu z finálových závodů boje o medaile ve stíhacích závodech družstev mužů i žen, muži pojedou i madison a 1 km s pevným startem a ženy ještě scratch.

Výsledky:

Ženy:

Týmový sprint:

Finále: Německo (Friedrichová, Graboschová, Hinzeová) 45,899 – Británie (Capewellová, Finucaneová, Marchantová) 46,151, o 3. místo: Nizozemsko (Lamberinková, van de Wouwová, van der Peetová) 46,754 – Polsko 47,189, …7. ČR (Mikšaníková, V. Jaborníková, A. Jaborníková).

Muži:

Týmový sprint:

Finále: Nizozemsko (Hoogland, Lavreysen, van den Berg) 41,958 – Francie (Grengbo, Helal, Vigier) 42,718, o 3. místo: Polsko (Rochna, Rudyk, Sarnecki) 43,177 – Británie 43,205, …7. ČR (Čechnam, Topinka, Bohuslávek).

Vylučovací závod:

1.Hansen (Dán.), 2. Tidball (Brit.), 3. Hesters (Belg.), 4. Wafler (Rak.), 5. Grondin (Fr.), 6. Teutenberg(Něm.), …10. Voneš (ČR).

Autor článku: Admin