BMX

Miculyčová porazila ve Švýcarsku i olympijskou vítězku

Miculyčová porazila ve Švýcarsku i olympijskou vítězku

Úřadující evropská šampionka ve freestyle BMX Iveta Miculyčová ovládla závody kategorie C1 v disciplíně Park ve švýcarském Aigle, které jsou důležité s výhledem na jarní olympijskou kvalifikaci.

„Bylo to tady úžasné, krásné prostředí a skvělý park, který mi fakt sedl,“ řekla čerstvě osmnáctiletá česká reprezentantka. Přitom do Švýcarska se sjely elitní závodnice v čele s Britkou Worthingtonovou, olympijskou vítězkou z Tokia. „Konkurence tady byla fakt velká. Závodila tu i bronzová z Tokia, Švýcarka Ducarrozová,” prozradila Miculyčová.

Ve finálové jízdě předvedla náročné triky. „Zvládla jsem backflip condor, což je salto vzad, při kterém pustím řídítka. Udělala jsem i cannonball, při kterém se držím se jen sedla. Stihla jsem ještě i 360 barspin, což je otočka o 360 stupňů s protočením řídítek. A taky se mi povedl ještě nothing. To je úplné puštění kola ve vzduchu,“ popsala.

Miculyčová díky vítězství získala důležité body do žebříčku a zase se posune blíže k nominačním závodům na olympiádu do Paříže. Ty jsou na programu během jara příštího roku. Přímo ze Švýcarska se česká reprezentantka společně s trenérem Michaelem Beranem vydala do Londýna, kde ji čeká soustředění před dalším závodem kategorie C1 v Číně.

Foto Jan Brychta a Czech Freestyle BMX Association

Autor článku: Jan Krůta