Sálovka

Dva české týmy obsadily na 5. kole SP v Ginsheimu šesté a deváté místo

Dva české týmy obsadily na 5. kole SP v Ginsheimu šesté a deváté místo

V německém Ginsheimu se v sobotu 23. září uskutečnilo páté kolo letošního seriálu světového poháru. V desetičlenném startovním poli startovaly dva české týmy, oba dva ze Svitávky. Devět kvalitních evropských týmů doplnil také jeden asijský tým z Hong Kongu.
Ve standardním formátu se během dne utkalo 10 týmů ve dvou pětičlenných skupinách, ve večerní části pak následovaly boje o umístění. 

SC Svitávka ( Jiří Hrdlička / Jan Kripner ) hráli letos druhé ze tří kol. Na prvním kole skončili na dobrém pátém místě a nyní tak měli v plánu stejné umístění minimálně zopakovat. 
Do turnaje vstoupila Svitávka zápasem s domácím týmem, letos bronzovými medailisty z německého mistrovství republiky. V zápase dlouho nepadla branka a skórovat se začalo až ve druhém poločase. Po dvou chybách se německý soupeř dostal do vedení a získal utkání v poměru 5:1. Ve druhém utkání čekal na Svitávku soupeř z Altdorfu. Mladá bratrská dvojice, která letos prožívá opravdu úspěšnou sezónu, kdy získala na mistrovství světa stříbrné medaile a teprve před týdnem se také stali mistry Evropy v kategorii U23. V tomto zápase prohráli 5:7 když se soupeř rychle dostal do vedení. Velmi dobrý výkon předvedli čeští hráči proti dvojnásobným mistrům světa z německého Steinu, se kterým sehráli vyrovnané utkání, které bylo rozhodnuto až v posledních minutách. Těsný výsledek 4:6 ale na tři body nestačil. O umístění ve skupině tak měl rozhodnout poslední zápas proti rakouskému Sulzu. V něm bylo nutné získat tři body za výhru, což se po opatrném vývoji zápasu a výsledku 1:1 bohužel nepovedlo. Jelikož měl soupeř již jednu remízu a tedy 2 body, musel tým SC Svitávky přijmout páté místo ve skupině a zápas o konečné deváté místo. To sehrál proti Hong Kongu a vítězstvím 7:1 nedovolil žádnou senzaci. 
Po dvou kolech má tak Svitávka na kontě 46 bodů a je aktuálně na 10. místě. Na posledním kole se tak pokusí získat dostatek bodů na postup do finále světového poháru. 

MO Svitávka ( Jiří Hrdlička ml. / Roman Staněk ) nastoupila letos v seriálu světového poháru také podruhé. Po účasti na červnovém soutěžním kole v rakouském Dornbirnu chtěl tým také posbírat co nejvíce bodů a bojovat o postup do finále světového poháru. Do turnaje vstoupila Svitávka nepovedeným zápasem s německým Schiefbahnem, kde měl soupeř opravdu velké štěstí a vyšlo mu vše o co se pokusil. Tento zápas, který by mohl rozhodovat o postupu do semifinále skončil jasnou prohrou 4:10. Ve druhém utkání narazila Svitávka na aktuálně bronzové medailisty z mistrovství světa z rakouského Dornbirnu. Po prvním poločase s výsledkem 1:5 a zodpovědném druhém poločase skončil zápas prohrou 2:6. Následoval pak zápas s týmem Hong Kongu , kde bylo povinností získat tři body za výhru, což se také povedlo, když česká dvojice zvítězila 11:2. 
Poslední zápas byl rozhodující pro solidní umístění ve skupině. Svitávka jej odehrála proti skvěle hrajícímu týmu Mosnangu, který v předchozím zápase do poslední minuty sahal po vítězství nad rakouským Dornbirnem. Tento zápas zvládl český tým skvěle, když si důslednou hrou vypracoval velký gólový náskok. I když se soupeř snažil všemi možnými způsoby snížit stav utkání, zvítězila Svitávka v poměru 7:5 a získala tak dobré třetí místo ve skupině. Čekal ji tedy zápas o konečné páté místo proti švýcarskému Altdorfu. Zápas o umístění byl velmi vyrovnaný a nabídnul bojovnou podívanou až do konce. Při stavu 3:4 a pokusu o vyrovnání musela přijít riskantní akce, která se bohužel nepodařila a soupeř tak zpečetil vítězství. Výsledek 3:5 tak znamenal pro Svitávku 6. místo v turnaji a dobrý bodový příděl do průběžného pořadí. Celkově hájí nyní 12. místo se 43 body, ale šance získat na posledním kole dostatek bodů k posunu na osmé kvalifikační místo je také stále reálná.

Poslední soutěžní kolo se uskuteční 14. října ve švýcarském St. Gallenu a na startu budou opět oba dva týmy Svitávky, které se budou pokoušet o výsledek, který by jim zajistil účast na finále světového poháru, kam postoupí osm nejlepších týmů kvalifikovaných ze soutěžních kol. Těchto osm týmů doplní tým pořadatele a jeden asijský tým. 
Turnaj se uskuteční 25. listopadu ve Zlíně. 

FOTO : Gido Heß

AUTOR: Jiří Hrdlička

Autor článku: Admin