Sálovka

Sálovka na MS v Glasgow

Sálovka na MS v Glasgow

Sálové cyklistice, tedy kolové a krasojízdě, patřily v programu letošního multi-disciplínového mistrovství světa v Glasgow poslední tři dny. 

V kolové reprezentovali ČR mladí hráči Tomáš Horák a Radek Adam , náhradním týmem byla dvojice Jiří Hrdlička ml. a Roman Staněk. Trenérem reprezentace byl zkušený dvojnásobný mistr světa Miroslav Berger. 
V krasojízdě reprezentovali tři závodníci Jakub Mašek, Tomáš Gruna a Kryštof Nečas a také jedna závodnice Michaela Vosičková. Jako trenérka krasojízdy doprovodila závodníky Věra Břínková. 

Ve čtvrtek byly na programu dva tréninky pro seznámení s lokálními podmínkami a v pátek pak začaly soutěžní zápasy v kolové a soutěžní jízdy krasojízdy. 

Prvním soupeřem české dvojice byli úřadující mistři světa z Rakouska Patrick Schnetzer a Stefan Feurstein. V pohledném utkání předvedly oba týmy útočnou kolovou okořeněnou góly. I když se český tým dokázal gólově prosadit, zkušenost a herní vyzrálost (Patrick Schnetzer má na kontě 8 titulů mistra světa) rakouského týmu slavila úspěch v podobě vítězství 7:4. Češi vstoupili do turnaje prohrou, ale předvedený výkon byl příslibem do dalších bojů.

Ke druhému utkání nastoupili Radek s Tomášem proti Švýcarsku (bratři Yannick a Timon Frӧhlichové). Vstup do utkání se podařil lépe české dvojici, která se po rohovém úderu ujala vedení 1:0. Stejný gólový stav byl na světelné tabuli i v poločase utkání. Druhá půle se nesla ve znamení snahy švýcarských hráčů o srovnání skóre a korunována byla vyrovnávací brankou ve 13 minutě utkání. Český tým dokázal na vyrovnání skóre ihned odpovědět brankou na 2:1 a v závěrečné minutě si již vedení pohlídal.

Třetí utkání sehrál český tým s Francií a úvod utkání byl v naší režii. Vedení 2:0 zkušené Francouze nesrazilo do kolen, ale naopak se díky kontaktní brance na 2:1 zvedli a dalšími dvěma brankami dostali do vedení. Poločas skončil 3:2 ve prospěch Francie. Ve druhém poločase se Radek s Tomášem snažili o srovnání skóre, ale soupeř dokázal na vstřelenou branku vždy odpovědět a utkání skončilo vítězstvím Francie v poměru 5:4.

Ve čtvrtém utkání české hráče čekal silný tým Německa. Po chybě v rozehrávce jsme nabídli soupeři jít v první poločase do vedení, které soupeř ještě navýšil a poločas utkání skončil 2:0 pro Němce. V druhé půli čeští hráči nevyužili nabídku na vstřelení kontaktního gólu, když Tomáš zachytil nahrávku Němců, ale těsně minul prázdnou branku soupeře. Střelecky vyšel náš tým naprázdno rovněž v druhé půli zápasu. A když Němci využili dvě gólové příležitosti, utkání skončilo 4:0 pro německý tým.

Závěrečné utkání ve skupině sehrál český tým s Belgií a vítězstvím v poměru 6:2 stvrdil postup ze skupiny do vyřazovacích bojů o medaile.

Soupeřem ve vyřazovacím kole byla Francie a stejně jako v utkání ve skupině šel český tým do tříbrankového vedení. Francie dokázala snížit na rozdíl jednoho gólu a v poločase byl stav utkání 3:2 pro český tým. Druhá půle přinesla vyrovnání Francouzů na 4:4. Až v závěru utkání Radek chytrou střelou mezi kola rozhodl o vítězství 5:4 a postupu českého týmu do semifinále.

V semifinále nastoupila česká dvojice proti Švýcarům a první poločas utkání se pro české hráče vyvíjel příznivě, když v poločase utkání drželi těsné vedení 2:1. Druhý poločas utkání byl v režii Švýcarů, kteří v úvodu druhé půle vyrovnali stav utkání na 2:2. Do vedení se soupeř dostal po našem rohovém úderu, který jsme nepřesně zahráli a odražený míč poslal švýcarský útočník do prázdné branky. Následně český tým ve snaze o vyrovnání otevřel hru a Švýcaři toho využili ke vstřelení dalších gólů. Utkání skončilo vítězstvím Švýcarů 6:3.

V souboji o třetí místo nastoupili čeští hráči proti Rakousku, které v semifinále podlehlo Němcům. Utkání bylo opět bohaté na góly skončilo vítězstvím Rakouska v poměru 8:5.

Český tým tak v závěru bral dobré čtvrté místo a rakouští obhájci titulu získali bronzové medaile.
Ve finále nastoupil německý výběr proti skvěle hrající mladé bratrské dvojici ze Švýcarska. Tento zápas zvládl německý tým lépe a po vítězství se může radovat z titulu mistrů světa. 

V příštím roce se mistrovství světa bude opět konat v běžném formátu a bylo také odhaleno místo jeho konání. Svátek kolové a krasojízdy budou hostit německé Brémy. 

Konečné pořadí mistrovství světa v kolové 2023

KRASOJÍZDA 

V krasojízdě se tradičně závodilo v mnoha kategoriích. Česká republika měla zastoupení v kategorii mužských a ženských jednotlivců a ve dvojicích open. 

V mužských jednotlivcích se představili dva závodníci, oba z Brna. 

Zkušený Jakub Mašek získal na loňském mistrovství světa páté místo. Na to se mu ve Skotsku bohužel nepodařilo navázat. Z napsaných 170,40 bodů zajel výslednou hodnotu pouhých 132,19 bodů a skončil na desátém místě. 

Mladý šestnáctiletý závodník Kryštof Nečas absolvoval svoje první mistrovství světa, když nahradil Radka Jančíka , který nemohl na mistrovství startovat ze zdravotních důvodů. 
Kryštof zajel velmi dobrou jízdu a ze své napsané hodnoty 106,50 ztratil pouze necelých 10 bodů a konečný výsledek 97,73 jej posunul na dobré patnácté místo. 

Jakub Mašek kromě jednotlivců startoval také ve dvojicích open spolu se svým partnerem Tomášem Grunou. Jejich jízda začínala s bodovou hodnotou 119,60. Konečný výsledek 89,37 znamenal pro českou dvojici páté místo. 

V kategorii jednotlivkyň se představila Michaela Vosičková. Ta zajela velmi povedenou jízdu a z původních 112,50 bodů zajela výslednou hodnotu 101,90 za kterou byla odměněna jedenáctou příčkou.

AUTOR: Jiří Hrdlička ml.

FOTO: Jan Brychta

Autor článku: Admin