BMX

Zlatá fantazie! Miculyčová po skvělém výkonu obhájila evropský titul

Zlatá fantazie! Miculyčová po skvělém výkonu obhájila evropský titul

Iveta Miculyčová to dokázala! Na Evropských hrách v Polsku obhájila titul mistryně Evropy ve freestyle BMX. Sedmnáctiletá česká cyklistka vybojovala v areálu v Krzeszowicích zlatou medaili v disciplíně Park.

„Mám ohromnou radost, že to vyšlo. Jela jsem sem s tím, že musím postoupit do finále, dál jsem to nechávala otevřené. Hlavně druhá jízda mi vyšla výborně, byla přesně podle mých představ. Nemám slov, tohle jsem nečekala,“ řekla Miculyčová.

Jako jediná z 11 finalistek se bronzová medailistka z loňského MS dokázala v jedné z jízd dostat přes 80 bodů, konkrétně na 82,33. Každá ze závodnic absolvuje dvě jízdy a počítá se ta lepší. V té první Miculyčová dostala 76,33 bodu.

„První jízda byla taková na jistotu, abych v té druhé mohla víc zariskovat a předvést svůj trik, který jsem si nechávala v tajnosti. Nikdo nevěděl, že ho tady zkusím,“ prozradila.

S trenérem dokonce kvůli triku backflip barspin, což je salto vzad s protočením řídítek, sundali na druhou jízdu z jejího kola brzdu, aby se eliminovalo riziko nezdaru.

„Vyšlo to skvěle, trénovala jsem na to hodně dlouho. Snad dva měsíce, každý den, kdy jsem ten trik skákala do molitanu. Věděla jsem, že ho mám natrénovaný a můžu to zkusit,“ dodala staronová mistryně Evropy.

Velmi dobře si vedla i další česká reprezentantka Kateřina Jalůvková, která obsadila sedmé místo. Stejná příčka patřila mezi muži Tomáši Beranovi, Martin Habada neprošel sítem kvalifikace.

Výsledky – ženy: 1. Miculyčová (ČR) 82,33 b., 2. Müllerová (Něm.) 79,66, 3. Perezová (Fr.) 77,00, … 7. Jalůvková (ČR) 56,66.

Muži: 1. Reilly (Brit.) 92,33, 2. Jeanjean (Fr.) 90,80, 3. Brooks (Brit.) 87, 40, …7. Beran (ČR) 75,06.

Foto: ČOV/Martin Flousek

Autor článku: Jan Krůta