Cycling university

Cycling University, je název vzdělávacího projektu Českého svazu cyklistiky, který slouží nejenom pro postgraduální vzdělávání trenérů, ale představuje i vědomostní osnovu pro trenéry začínající. Program obsahuje přednáškové bloky, ve kterých jsou trenéři seznamováni s nejnovějšími trendy ze světa sportu. Nejenom z oblasti tréninku, ale i sportovní medicíny, fyziologie sportovní zátěže, výživy, psychologie, mentálního tréninku, aktuálních sportovních technologií, marketingu, sportovní ekonomiky, dotační problematiky, atd.

Přednášejícími jsou uznávaní, přední odborníci na danou problematiku, kteří spolupracují s našimi nejúspěšnějšími sportovci a významnými sportovními institucemi. Přednášky jsou pojaté srozumitelnou, zajímavou a populární formou dialogu s moderátorem a diskusí s posluchači.

Absolventi kurzů Cycling University obdrží přednáškový certifikát, který bude podmínkou pro vykonávání činnosti na pozicích národních trenérů či trenérů SCM. Úvodní přednáškový cyklus pro rok 2019 bude zahájen seminářem 12. března, následovat budou přednášky 9. dubna, 18. června, 15. října a 26. listopadu.

Ing. Petr Marek, president Českého svazu cyklistiky

„Zabývám se tím projektem už delší dobu a dlouhodobě to téma probíráme. Cyklistika prožívá obrovský rozvoj, vidíme to v praxi na množství startujících dětí na pohárových závodech. S tím souvisí i vznik nových klubů, častokrát dobře ekonomicky situovaných, ale co nám stále chybí, je větší množství odborně vzdělaných trenérů. Naším programem bychom chtěli nejenom posílit odbornost u našich současných trenérů na všech stupních odbornosti, ale usnadnit i příchod nových trenérů, kteří se mnohokrát rekrutují z řad nadšených rodičů, z nichž řada disponuje prokazatelným trenérským talentem.“

Mgr. Viktor Zapletal, reprezentační trenér horských kol a šéftrenér ASC Dukla Praha

„Inspirací pro nás bylo několik podobných vzdělávacích programů, které se v cyklistice a sportu realizují. Příkladem je například velmi vydařený cyklus přednášek Českého olympijského výboru pro trenéry a sportovce elitního olympijského TOP Teamu nebo dlouhodobý vzdělávací projekt UCI. Základem je, aby přednáškám posluchači rozuměli a dokázali pak poznatky vyzkoušet a uplatnit v praxi. Vycházíme z faktu, že posluchači se nachází na velmi široké škále a úrovni vzdělání a vědomostí.

Náš roční vzdělávací cyklus bude obsahovat pět výukových bloků. Každý výukový blok zahrnuje tři, přibližně hodinové přednášky z různých odvětví sportovního tréninku a diskusi se slavnou osobností, sportovcem nebo trenérem. Celý koncept je založený na interaktivní formě, to znamená, že přednášející nebudou mít souvislý monolog, ale budu jim pokládat otázky, které budou přímo cílit na potřebnou problematiku a témata, o kterých se domníváme, že by je trenéři měli vědět. Naším cílem bude iniciovat mezi posluchači názorovou diskusi a tím pádem přirozený přenos zkušeností. To samé bude představovat beseda se slavným sportovcem, která bude jakousi sondou do individuálních tréninkových konceptů a návyků těch, kteří se dostali až na samý sportovní vrchol“.

Přejděte na portál cyclinguniversity.cz

AKTUALITY

Vychází druhý letošní NEWSLETTER Cycling University! (30.9.2021)

Cycling University Českého svazu cyklistiky vydává již druhé číslo svého informačního Newsletteru. Newsletter Cycling University vychází jako občasník a souhrnně informuje o novinkách ze světa cyklistiky a sportovní věd.

Druhý Newsletter Cycling University ČSC si můžete přečíst či stáhnout ve formátu PDF ZDE: Newsletter CU č. 02/2021

Spánek v průběhu extrémních sportovních výkonů (6.4.2021)

Dotaz: „Věnuji se extrémním vytrvaleckým závodům a závodům typu ultra no support jako je např. Trans Continental Race, Trans Atlantic Race, North Cup 4000, atd. Nemám úplně vyřešenou problematiku spánku v průběhu těchto závodů, nejlepší závodníci dokáží snížit potřebu spánku na minimum. Dá se toto nějak natrénovat?“

Problematika spánku patří ve sportovní vědě mezi relativně mladý obor, kterému se odborníci začali věnovat cíleně teprve nedávno a výrazný progres pak toto odvětví nabralo v souvislosti s OH v Riu a Tokiu.

Více informací naleznete na ZDE

Vychází NEWSLETTER Cycling University! (31.3.2021)

Cycling University Českého svazu cyklistiky vydává první číslo svého informačního Newsletteru.

Newsletter Cycling University bude vycházet jako občasník a bude souhrnně informovat o novinkách ze světa cyklistiky a sportovní vědy.

„Zájem, který vzdělávací program Českého svazu cyklistiky vzbudil svým rozsahem přednášek pro odbornou i širokou sportovní veřejnost, ale i dalšími aktivitami, jako byl projekt „Trénuj s repre“ nebo „antiCORONA CUP“,  předčil naše veškerá očekávání.

Newsletter Cycling University si může přečíst ZDE: Newsletter CU č. 01/2021

Medicinální houby mají pozitivní efekt na navýšení sportovního výkonu (10.3.2021)

Slyšeli jste už o medicinálních houbách? Medicinální houby se využívají pro posilování zdraví více než 2000 let. Postupně vám představíme nejvýznamnějších medicinální houby (Reishi, Chaga, Cordyceps, Maitake, Shitake a Lions Mane).
A začneme medicinální houbou CORDYCEPS. Jak už medicinální název napovídá jedná se o léčivou houbu. Je to doplněk (suplement) stravy, který zlepšuje zdraví, regeneraci a zvyšuje sportovní výkon.

Více informací ZDE

Sportovní výživa dospívajících sportovců (5.2.2021)

Ve spolupráci s Edunews DUKLY Praha a Vysokoškolským sportovním centrem VICTORIA vám přinášíme další zajímavé téma: Sportovní výživa dospívajících sportovců

V textu naleznete soubor nejzajímavějších článků a studií na téma, které je předmětem mnoha diskusí i názorů. Více informací ZDE