MTB

Conseq MTB XCO Cup 2024 odstartoval v Touškově, vyhráli Bair a Holubová

Conseq MTB XCO Cup 2024 odstartoval v Touškově, vyhráli Bair a Holubová

Město Touškov odstartovalo pětidílný seriál Českého poháru XCO, který má v letošním roce nového generálního partnera – investiční společnost Conseq. Vítězství v elitních kategoriích vybojovali Rakušan Mario Bair (KTM Factory MTB Team) a Adéla Holubová (Rouvy Specialized).

Nejlepším českým závodníkem mezi muži se stal Jan Sáska (Subterra Santa Cruz), který obsadil čtvrté místo. „I když to byla jen bramborová medaile, jsem spokojený. Po nevydařených závodech Světového poháru v Brazílii považuji toto umístění za skvělý návrat,“ řekl Sáska.

Vítěz závodu Mario Bair, (KTM Factory MTB Team) byl maximálně spokojen a prozradil svou taktiku: „Od začátku jsem chtěl jet naplno, ale věděl jsem, že bych to nevydržel celý závod. Takže jsem se ‚uklidil‘ na další místa a šetřil energii na poslední kolo. Nakonec se ukázalo, že to byla dobrá taktika, i když poslední kolo bylo nejtěžší, jaké jsem kdy absolvoval.“

Ženskou elitní kategorii ovládla Adéla Holubová (Rouvy Specialized), která přijela do cíle osamocena s náskokem více než minutu a půl před daleko zkušenější Jitkou Čábelickou (GAPP System Kolofix).

V juniorské kategorii předvedl nejlepší výkon David Friedel (Ostra Multicraft Čeladná), závod juniorek ovládla který se stal vítězem s časem 1:05:14.2. Mezi juniorkami triumfovala Maďarka Regina Bruchnerová.

Po Touškově zavítají bikeři do Zadova, pak do Bedřichova, mistrovství ČR se jede v rámci 4. závodu v Harrachově a finále proběhne na začátku srpna v Ostravě.

Výsledky – muži: 1. Bair (Rak.) 1:28:18, 2. Steinhart (Něm.) +6, 3. Raggl (Rak.) +45, 4. Sáska (Subterra Santa Cruz) +54, 5. Zatloukal (Nutrend Specialized SKR Racing) +1:04.

Ženy: 1. Holubová (Rouvy Specialized) 1:28:41, 2. Čábelická (GAPP System Kolofix) +1:37, 3. Spěšná (jb Brinex Superior Factory) +3:17, 4. Czeczinkarová (Elmtrade Racing) +5:39, 5. Löffelmann (Česká spořitelna Accolade) +5:57.

Junioři: 1. Fridel 1:05:14, 2. Najser (oba Ostra Multicraft Čeladná) +18, 3. Vašut (Bike Pro Racing) +40.

Juniorky: Bruchnerová (Maď.) 1:02:42, 2. Viková (Dukla Praha) +19, 3. Bořánková (Rouvy Specialized) +58.

Foto: Pavel Křikava

Autor článku: Štěpán Klíma