ČSC

Vedení ČSC se zúčastnilo kongresu UEC

Vedení ČSC se zúčastnilo kongresu UEC

Za přítomnosti zástupců z třiceti pěti národních federací proběhl ve španělském poutním městě Santiago de Compostela 36. kongres Evropské cyklistické federace UEC. Za Český svaz cyklistiky se kongresu zúčastnili prezident ČSC Petr Marek, vice prezident ČSC David Průša a generální sekretář ČSC Jarka Krakovičová.

V rámci kongresového programu proběhla v sobotu pro národní cyklistické federace UCI platforma, na které byly představeny důležité informace k Olympijským hrám v Paříži, k plánovanému multidisciplinárnímu mistrovství světa v Horním Savojsku v roce 2027, komplexní shrnutí historicky 1. multidisciplinárního Glasgow 2023. Jednou ze zásadních částí programu UCI platformy byla přednáška k prevenci negativních vlivů ve sportu jakou jsou šikana, harašment, sexuální obtěžování apod., které ze sportu stále nevymizely a je potřeba se pomocí prevence snažit těmto negativním jevům předcházet.

Během kongresu Evropské cyklistické unie, jehož se zúčastnila i řada významných hostů jako např. prezident UCI David Lapartient, byla představena řada projektů, které bude UEC rozvíjet v následujících letech. Jedná se především o organizaci evropských šampionátů a evropských pohárů v takovém rozsahu, aby byly co nejvíce paritní s kalendářem UCI. Dále se jedná o podporu vzdělávání trenérů, mechaniků a komisařů jednotlivých disciplín, které probíhají ve spolupráci s UCI v rámci světového cyklistického centra v Aiglu nebo jeho satelitech. 

Zveřejněn byl rovněž kalendář všech evropských šampionátů do roku 2026 včetně ještě neobsazených, které zatím svého pořadatele nemají.

Kromě výročních zpráv za rok 2023 bylo rovněž zveřejněno pořadí zemí v evropském žebříčku národů, kde první místo obsadila Francie a v zisku medailí skončila na prvním místě Itálie. Česká republika se umístila na skvělém 4. místě v žebříčku národů.

V příštím roce se kongres UEC uskuteční v Budapešti a bude kongresem volebním. Současný prezident UEC Enrico Della Casa oznámil, že bude opět kandidovat: „Jsem hrdý na to, že předsedám tak aktivní a dynamické organizaci, a neskrývám svůj optimismus do budoucna, aniž bych zapomněl na její minulost a hodnoty našeho sportu. V budoucnu je třeba udělat hodně práce; bude to intenzivní cesta, ale také vzrušující výzva a jsem si jist, že společně zvládneme dosažení všech cílů, které jsme si stanovili.“

Připomeňme, že v loňském roce se kongres UEC konal v Praze za přítomnosti 42 národních federací a Český svaz cyklistiky získal mnoho kladných recenzí na celý průběh kongresu.

FOTO: FB UEC

Autor článku: Admin