ČSC

Prezident ČSC Petr Marek: Máme za sebou úspěšný rok a čekají nás velké akce

Prezident ČSC Petr Marek: Máme za sebou úspěšný rok a čekají nás velké akce

Končící rok 2023 hodnotí prezident Českého svazu cyklistiky Petr Marek jako velmi úspěšný. Je rád za přísun medailí napříč disciplínami i za řadu skvěle uspořádaných mezinárodních akcí na našem území. Váží si také přísunu nových partnerů.

Zároveň už vyhlíží do roku příštího, kdy se v České republice bude konat řada významných událostí včetně mistrovství světa v cyklokrosu. Český svaz cyklistiky navíc příští rok oslaví 140 let a nejen o tom jsme s jeho předsedou hovořili.

Jaký byl rok 2023 z pohledu české cyklistiky? Které největší úspěchy byste vyzdvihl?

V roce 2023 se našim závodníkům opět podařilo získat mnoho medailí napříč disciplínami a jsem za to moc rád. Mezi největší úspěchy řadím titul mistryně Evropy ve freestyle BMX Ivety Miculyčové, druhé místo Martina Stoška na MS v MTB maratonu nebo bronzové medaile Kristýny Zemanové na světovém i evropském šampionátu v cyklokrosu. Ale těch výborných výsledků bylo daleko víc. Nerad bych opomenul poměrně čerstvé stříbro Sabiny Košárkové z mistrovství světa v pumptracku, medaile mladých dráhařů z mistrovství světa i Evropy, velké úspěchy sálových cyklistů jak v krasojízdě, tak v kolové, solidní umístění na silnici a v neposlední řadě skvělé para cyklisty. Ti získali znovu velký počet medailí, ale chtěl bych jmenovat alespoň Pavlínu Vejvodovou, která na mistrovství světa vyhrála ve své kategorii závod jednotlivců i časovku a obě disciplíny ovládla i na evropském šampionátu. 

Za velký, ikdyž mimo sportovní úspěch považuji i to, že se nám podařilo získat pro českou cyklistiku dalšího silného strategického partnera, kterým se stala společnost Sazka. Vedle Škody Auto a Kalaše se tak jedná o další českou firmu, která spojila své síly s ČSC.

Česko i v roce 2023 pořádalo velké množství mezinárodních závodů napříč disciplínami. Jak jsme obstáli? 

Mezi největší cyklistické akce uplynulého roku bezesporu patřily Světový pohár MTB v Novém Městě na Moravě, Závod míru U23, mezinárodní silniční závod Czech Tour, finále Světového poháru v kolové a mnoho dalších. Za organizaci těchto závodů bych chtěl poděkovat všem pořadatelům a myslím, že to všichni zvládli na jedničku. I podle reakcí zúčastněných lidí z různých zemí.

Praha letos také hostila kongres Evropské cyklistické unie. Bylo to pro Český svaz cyklistiky hodně přínosné?

35. kongres Evropské cyklistické unie jsme uspořádali o prvním březnovém víkendu historicky vůbec poprvé v ČR. Zúčastnilo se ho celkem přes 40 evropských zemí včetně prezidenta UCI Davida Lappartienta. Konání takto významné diplomatické akce určitě přispělo i ke zviditelnění naší federace a pomohlo nám také k navázání mnoha důležitých kontaktů. 

S jakým rozpočtem letos česká cyklistika hospodařila? Může se těšit na nějaké navýšení pro příští rok?

Letos jsme obdrželi od Národní sportovní agentury rozpočet ve výši cca 70 milionů korun. Díky navýšení oproti roku 2022 se mohly všechny disciplíny zúčastnit všech plánovaných akcí, což je klíčové. Výrazněji jsme mohli také podpořit talentovanou mládež či pořadatele závodů. Vzhledem k současné situaci a plánovaným úsporám ve státním rozpočtu se navýšení rozpočtu asi očekávat nedá, ale věříme, že pro rok 2024 zůstane alespoň ve stejné výši jako letos.

Sportovní rok 2024 se nese z velké části ve znamení olympiády v Paříži. Jak se na to česká cyklistika chystá a jaké očekáváte výsledky?

Protože u některých disciplín je stále boj o nominaci otevřený, tak věřím, že se nám podaří vybojovat pro českou cyklistiku co nejvíc účastnických míst. Určitě tam máme svá želízka v ohni a bylo by krásné, kdybychom se z Paříže vraceli s nějakou medailí.

Hned začátkem roku pořádá Tábor mistrovství světa v cyklokrosu. Jaké další důležité akce nás příští rok čekají?

Mistrovství světa v Táboře, která se uskuteční o prvním únorovém víkendu, bude jednou z vrcholných cyklistických událostí na našem území. Pořadatelem je Agentura cyklistika s podporou ČSC. Na zorganizování se jedná o velmi náročnou sportovní a společenskou akci, ale věřím, že se všichni fanoušci mají na co těšit a Tábor tradičně skvěle obstojí, jako tomu už bývalo při minulých šampionátech v tomto městě. Další vrcholnou akcí opět bude Světový pohár MTB v Novém Městě na Moravě, silniční závod Míru U23 a mezinárodní silniční závod Czech Tour. K nim samozřejmě i mnoho dalších mezinárodních závodů ve všech disciplínách. 

Jak náročné je u nás uspořádat mistrovství světa v jakékoliv disciplíně?

Velmi. Jak po organizační a společenské stránce, tak samozřejmě po stránce finanční. Když hovoříme konkrétně o cyklokrosovém mistrovství světa, bez podpory státu by se takový závod vůbec nemohl uskutečnit. Ruku v ruce s tím jde podpora města Tábor, Jihočeského kraje a spousty dalších partnerů.

Je reálné, že bychom v České republice uspořádali v budoucnu opět třeba mistrovství světa MTB nebo někdy světový šampionát na silnici?

Jednáme společně s pořadatelem závodů Světového poháru v Novém Městě o možnosti uspořádat znovu mistrovství světa horských kol, které už se tam jednou konalo. Je to ale ještě o mnoha jednáních na mezinárodní úrovni a také o zajištění potřebných financí. Co se týče například silnice, tam je to ještě o úplně jiných financích a v tuto chvíli je to pro nás nedosažitelné.

Letos světová cyklistika předvedla koncept unikátního MS všech disciplín. Jak se vám to zamlouvalo? Je to budoucnost, ubírat se tímhle směrem?

V letošním roce se uskutečnilo první společné MS téměř všech cyklistických disciplín včetně zapojení hendikepovaných sportovců. Byl to první takový pokus spojit všechny cyklistické disciplíny na jednom místě a myslím si, že to byl úspěšný projekt. I když je potřeba připomenout, že pro federaci naší velikosti také velmi náročný, jak personálně, tak logisticky či finančně. I zde patří velký dík všem, kteří nám s přípravou této akce pomohli. Další společné mistrovství světa nás bude čekat v roce 2027 ve Francii. 

Příští rok slaví naše cyklistika 140 let. Jaké akce se k tomuto jubileu chystají?

Český svaz cyklistiky patří mezi vůbec nejstarší sportovní svazy u nás. Už při organizaci tradiční ankety Král cyklistiky se budeme snažit toto významné jubileum přiblížit všem cyklistickým fanouškům. Více prozrazovat zatím nebudu, ale určitě nezapomeňte 18.1. ve 20:15 naladit kanál ČT Sport. V průběhu roku bychom chtěli toto cyklistické výročí připomenout i několika dalšími akcemi.  

Co byste popřál cyklistům a fanouškům cyklistiky do roku 2024?

Chtěl bych všem závodníkům, pořadatelům, funkcionářům, trenérům a vůbec všem cyklistům poděkovat za jejich práci v průběhu celého roku. Vím, že je velmi náročná a o to víc si jí vážím. Všem přeji do nového roku hlavně zdraví, mnoho šťastných kilometrů bez nehody a radost z cyklistiky i v roce 2024. 

Autor článku: Jan Krůta