BMX

Undercastle Games v Brumově-Bylnici: Skvělá akce a působivé výkony.

Undercastle Games v Brumově-Bylnici: Skvělá akce a působivé výkony.

V sobotu 2. září 2023 se v Brumově-Bylnici uskutečnil druhý ročník mezinárodního závodu Undercastle Games, který přilákal závodníky z 10 zemí po celém světě, včetně zemí jako Kanada nebo Mexiko. Tato sportovní událost pod záštitou UCI hostila dvě disciplíny: Freestyle BMX Park a Freestyle BMX Flatland, rozdělené do kategorií mužů a žen.

Kvalifikace:

Soutěž v parkové disciplíně byla silně obsazená závodníky z celého světa, včetně olympijského medailisty Declana Brookse, který byl jedním z hlavních favoritů. Kvalifikace přilákala celkem 28 jezdců, z nichž se pouze 12 probojovalo do finále. Mezi českými jezdci se výrazně prosadil Tomáš Beran, který se umístil na čtvrtém místě. Kvalifikaci však suverénně vyhrál Declan Brooks. V disciplíně Flatland zazářil český jezdec Martin Dražil, který se umístil na prvním místě před mexickým jezdcem Arturem Alegria. V obou ženských kategoriích byla bohužel menší účast. Závodnice tak měli rovnou finále.

Finále žen:

I přes menší účast ženské kategorie ve Flatlandu i Parku předvedly závodnice poutavé výkony. Flatland ovládly Maďarky v čele s Panni Thuránzsky, která získala první místo. V parkové disciplíně si olympionička z Německa, Lara Lessmann, zajistila suverénní vítězství. Následovaly ji reprezentantky Slovenska a Maďarska.

Finále mužů:

Finále mužů odstartovala disciplína Flatland, kde Martin Dražil obhájil svůj postup z kvalifikace a ve finále tak potvrdil své první místo. Na druhém místě se umístil reprezentant Mexika a třetí příčku obsadil zástupce Maďarska. Finále mužů v parkové disciplíně představovalo vrchol večera s ohromující hodinovou show plnou světových triků. Z Čechů nejlépe dopadl Tomáš Beran, který se umístil na pátém místě, když mu čtvrté místo vzal maďarský jezdec Zoltan Ujvary. Maxime Chalifour z Kanady skončil na třetím místě, zatímco druhé místo si vybojoval ukrajinský reprezentant Yurii Illiushchenko. Nicméně ve chvíli, kdy se zdálo, že Illiushchenko má našlápnuto k vítězství, britský jezdec Declan Brooks ukázal svou neuvěřitelně čistou jízdu plnou obtížných triků, což mu zajistilo zlatou medaili a celkové vítězství.

Mezinárodní závod Undercastle Games 2023 byl zážitkem jak pro fanoušky BMX Freestyle, tak i pro účastníky. Těšíme se na další ročníky této události, která neustále roste a láká stále více talentovaných závodníků ze všech koutů světa.

Autor článku: Admin