BMX

Neužil pátý na ME bikrosařů, Košárková šestá

Neužil pátý na ME bikrosařů, Košárková šestá

Bez medaile v hlavních kategoriích, ale přesto úspěchem, skončil evropský šampionát bikrosařů ve francouzském Besanconu pro české barvy. Na skvělém pátém místě skončil mezi muži kategorie U23 Marek Neužil, jen o jedno místo níže byla klasifikována juniorka Sabina Košárková. O pouhých pět setin vteřiny unikl postup do finále Elišce Bartůňkové (U23), která skončila devátá.

Na medaile ale dosáhli naši mladí jezdci. Ti zazářili především v kategorii chlapců do 9 let, když evropským šampionem se stal Tomáš Souček, na stříbrném stupni pod ním byl  Jan Očenášek a mezi osmiletými chlapci vybojoval bronz Max Roškot.

„Já jsem za finále rád. Ale ještě do čtvrté zatáčky jsem byl na třetí pozici, takže mě trochu mrzí, že medaile unikla, ale pětku beru. Udělal jsem chybu, nezavřel jsem to dostatečně na vnitřek, takže mě jeden Francouz zavřel a vytlačil za čáru. Každopádně je to poučení, jsem mezi jezdci U23 prvním rokem, tak snad příští rok to již klapne,“ řekl Marek Neužil.

V elitních kategoriích se ze zlata radovala Švýcarka Zoe Claessensová a mezi muži Niek Kimmann z Nizozemska, který za svá záda odsunul francouzské trio Rencurel, Racine a Garoyan.

Výsledky:

Juniorky:

1. Mougeyová (Fr.), 2. Sturitská (Lot.), 3. Baxová (Brit.), 4. van Schijnddelová (Niz.), 5. Maniková (SR), 6. Košárková (ČR).

Ženy:

1. Claessensová (Švýc.), 2. Kejlstrupová (Dán.), 3. M. Smuldersová (Niz.), 4. Schrieverová (Brit.), 5. Brimndjoncová (Fr.), 6. Burfordová (Švýc.), 7. Maireová, 8. Doudouxová (obě Fr.).

Ženy U23:

1. Aeberhardtová (Švýc.), 2. Martinezová (Fr.), 3. Wissingová (Niz.) , …9. Bartůňková (ČR).

Muži U23:

1. Jacquet (Fr.), 2. Streiner (Švýc.), 3. Colsenet (Fr,), 4. Russell (Brit.), 5.  Neužil (ČR).

Muži:

7. Kimmann (Niz.), 2. Rencurel, 3. Racine, 4. Garoyan (všichni Fr.), 5. Schaub (Něm.), 6. Mayet (Fr.), 7. Butti, 8. Aeberhardt (oba Švýc.).

Junioři:

1.Jangmanis (Lot.), 2. Lang (Niz.), 3. Jupille (Fr.).

FOTO Nico van Dartel

^wj#811 KOSARKOVA, Sabina (Czech Republic) Women Junior
^wu#508 BARTUNKOVA, Eliska (Czech Republic) Women U23

Autor článku: Jaroslav Cícha