Paracyklistika

Vejvodová a Mašín dvakrát stříbrní

Vejvodová a Mašín dvakrát stříbrní

Pavlína Vejvodová a Jindřich Mašín se postarali o nejlepší české výsledky na Světovém poháru para cyklistů v italském Maniagu. Oba tricyklisté skončili druzí jak v časovce, tak v silničních závodech svých kategorií.

Vejvodová (kategorie T1) se v obou disciplínách musela sklonit pouze před Holanďankou van Soestovou. Časovky se kvůli velkému lijáku jely o den později. „Odklad závodu mě trošku rozhodil, ale bylo to stejné pro všechny. Start se mi celkem vydařil a jelo se mi dobře, ale ve druhé půlce už mi tuhly nohy. Nicméně s výsledkem jsem spokojena,“ řekla po časovce Vejvodová.

A jaký byl z pohledu Vejvodové silniční závod? „Byla to pro mě spíš druhá časovka, protože se startovní pole rychle roztrhalo a celou dobu jsem jela sama. Nizozemská soupeřka mě předjela krátce po startu v kopci a držela se v balíku se závodnicemi s menším handicapem. Přes veškerou snahu jsem ji dojet nedokázala a vím, že mě před paralympiádou čeká ještě spousta práce,“ dodala česká mistryně světa.

Nad síly Mašína byl v časovce i silničním závodě kategorie T2 pouze Američan Connors. „Chvilku mi trvalo, než jsem se rozjel, ale když jsem získal stabilitu, mohl jsem jet na maximum. Ale asi by mi víc vyhovovala nezkrácená trasa časovky,“ uvedl Mašín. V silničním závodě skončil druhý o pouhé tři vteřiny. „Oproti časovce se mi dařilo jet od začátku naplno. Američan mě předjel až v úplném závěru, protože na rozdíl od mě zvládl lépe poslední zatáčku před cílem,“ komentoval silniční závod Mašín.

Výsledky českých reprezentantů – časovky, muži: Mašín (T2) 2., Jahoda (H1) 4., Berger (T1) 9., Koblasa (C2) 11., Moštěk (C3) 28., Antal (H3) 30., Mošnička (H3) 46. Ženy: Vejvodová (T1) 2., Antošová (H3) 9.

Silniční závody, muži: Mašín (T2) 2., Berger (T1) 8., Koblasa (C2) 13., Moštěk (C3) 18., Mošnička (H3) 45., Jahoda (H1) nedokončil kvůli technickým problémům handbiku, Antal (H3) neodstartoval kvůli technickým problémům. Ženy: Vejvodová (T1) 2., Antošová (H3) 8.

Foto: Vojtěch Pavlík

Autor článku: Jan Krůta