Dráha

Na 500+1 kolo skončil Rotter třetí

Na 500+1 kolo skončil Rotter třetí

Michal Rotter, závodník pořádajícího klubu TJ Favorit Brno, obsadil na prestižním dráhovém etapovém bodovacím závodě 500+1 kolo Velká cena Zemako vynikající třetí místo a zopakoval tak neméně povedený výkon svého týmového kolegy Adama Křenka z předchozího roku.

Rotterovo umístní na 57. ročníku této tradiční akce však mohlo být ještě vydařenější. Základ úspěchu položil hned v první etapě, která byla zařazena do UCI kategorie Class 2 a jíž dokončil na skvělém druhém místě. Po druhé etapě dokonce oblékl žlutý dres pro průběžně vedoucího závodníka celkového pořadí. Do čtvrté etapy tento privilegovaný trikot sice přepustil loňskému vítězi Filipu Prokopyszynovi z Polska, aby si jej opět oblékl do poslední etapy závodu.

Bylo jasné, že o vítězi se rozhodne právě mezi těmito dvěma závodníky, kteří do finálové části nastupovali se stejným bodovým ziskem s výrazným náskokem 26 bodů na další trojici jezdců Mattea Donegu z Itálie, vítěze z roku 2019, dalšího Poláka v barvách prostějovského klubu Wojciecha Pszczolarského a mladého Slovince Žaka Eržena.

Od úvodních kol bylo zřejmé, že si Prokopyszyn jde za obhajobou vítězství. Hned v prvních bodováních Rotterovi odskočil, aby se po celý zbytek závodu pohyboval v jeho blízkosti a měl tak dokonalý přehled o každém jeho šlápnutí. Souboje těchto dvou jezdců chytře využil slovinský mladík Eržen a trpělivým sbíráním bodů Rottera  v poslední třetině závodu bodově překonal.

Etapa byla ve své polovině poznamenána tvrdým pádem domácího jezdce Štěpána Širokého, který utrpěl těžký otřes mozku a zlomeninu kliční kosti, a závod musel být na více než půl hodiny přerušen.

V ženské verzi na 300+1 kolo vyhrála se značnou bodovou převahou polská závodnice Patrycja Lorkowská, nejlepší Češka Adéla Marková z Dukly Praha byla devátá.

Celkem se závodu zúčastnilo přes 230 závodnic a závodníků ze 17 států.

Výsledky:

500+ 1 kolo:

Muži:

1. Prokopyszyn (Pol.) 188, 2. Eržen (Slovin.) 164, 3. Rotter (Favorit Brno) 156. 4. Hriniv (Ukr.) 126, 5. Jogev (Izr.) 124, 6. Radosz (Pol.) 124, …9. M. Koblížek (TUFO Pardus Prostějov.) 93.

300 + 1 kolo:

Ženy:

1. Lorkowská (Pol.) 181, 2. Balejšiteová (Lit.) 147, 3. Chylinská (Pol.) 146, …9. Marková (Dukla Praha) 93.

Výsledky vložených závodů kategorie UCI Class 2:

Bodovací závod:

Muži: 1. Hriniv, 2. Rotter, 3. Donega (It.), …9. M. Koblížek.

Ženy: 1. Zayedová (Eg.), 2. Chylinská (Pol.), 3. Balejšiteová.

Junioři: 1. Peterlin (SLO), 2. Bilertas (Lit.), 3. Zobl (Rak.).

Scratch

Muži: 1. Winkler (Dán.), 2. Yilmaz (Tur.), 3. Štec (ČR), …10. M. Koblížek.

Ženy: 1. Rabazynská (Pol.), 2. Balejšiteová, 3. Klimšenková (Ukr.).

Junioři: 1. Plonka (Pol.), 2. Haluška (SR), 3. Idan (Izr.).

Vylučovací závod

Muži: 1. Donega, 2. Yilmaz, 3. Eržen, …5. Široký (ČR).

Ženy: 1. Balejšiteová, 2. Rabazynská, 3. Chylinská, …10. Grulichová (ČR).

FOTO Jan Brychta

Autor článku: Jaroslav Cícha