Dráha

500+1 kolo s mezinárodní účastí

500+1 kolo s mezinárodní účastí

Mezinárodní etapový bodovací závod 500+1 kolo se na brněnském oválu letos pojede již po čtyřiapadesáté. Ve dnech 21. – 23. května na Velké ceně Zemako, která je zároveň prvním dílem seriálu českého poháru ŠKODA Cup. V programu třídenních bojů jsou závody mužů, žen juniorek a juniorů.

Závod juniorů je rozšířen o vybrané kadety na základě klíče – každý klub z ČR může do závodu nominovat až 2 závodníky, pořadatel si vyhrazuje právo k tomuto závodu nominovat až 3 domácí závodníky. Muže čeká závod dlouhý 500+1 kolo, ženy a junioři pojedou 300+1 kolo a juniorky 200+1 kolo.

První čtyři etapy mužů se jedou vždy na 100 okruhů, pátá etapa je finálová na 100 + 1 kolo.

Bodování v každém pátém okruhu 5, 3, 2, 1 bod. Každý 50. a 100. okruh se boduje dvojnásobně. V I. – IV. etapě je zisk okruhu nad zisk bodů. Každý závodník, který v dané etapě bodoval či měl alespoň kolo náskoku, obdrží omniové body. Pokud v etapě bodovalo více než 20 závodníků obdrží každý další jeden omniový bod. Pro celkové vyhodnocení po IV. etapě se tyto body sečtou a určí se pořadí závodníků.

Ve finálové etapě se budou získané body přičítat k omniovým bodům získaným v I. – IV. etapě. 50., 100. a 101. kolo se bodují dvojnásobně. Zisk okruhu v poslední etapě je hodnocen počtem 20 bodů, ztráta okruhu naopak minus 20 body. Vítězem se stává závodník s nejvyšším počtem získaných bodů. Obdobné je bodování i pro ostatní kategorie.

Dosud jsou kromě nejlepších domácích jezdců přihlášeni i dráhaři z Polska, Itálie, Slovenka, Německa, Rakouska a Izraele. V loňském roce se závod konal kvůli coronavirové pandemii až v červenci a z vítězství se radoval polský jezdec Filip Prokopyszyn, která vyhrál před Viktorem Filutásem z Maďarska a Nicolasem Pietrulou z Dukly Praha.

FOTO Jan Brychta

Autor článku: Jaroslav Cícha