Cyklokros

Zemanová letos podruhé, Fiala vůbec poprvé vítězí v TOI TOI Cupu

Zemanová letos podruhé, Fiala vůbec poprvé vítězí v TOI TOI Cupu

Cyklokrosový seriál TOI TOI Cup měl dnes ve Slaném šesté pokračování (pro elitní kategorie a juniory páté). Na trati, která je za sucha hodně rychlá, dnes však bylo hodně bláta, a tak to byl závod hodně náročný na techniku i fyzickou připravenost. V tom nejlépe obstáli poprvé v kariéře Matyáš Fiala (ČEZ Cyklo Team Tábor) a mezi ženami po vítězství v minulém podniku vybojovala druhé prvenství úřadující šampionka Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team MB).

Závod mužů skončil dokonalým triumfem pro muže ČEZ Cyklo Team Tábor, když druhý skončil Šimon Vaníček a třetí dojel Jakub Říman (Auto Škoda Ml. Boleslav). Dosud vedoucí jezdec seriálu Adam Ťoupalík (Elkov Kasper) po vítězství v minulém dílu dojel dnes pátý, přesto si udržel vedení v průběžné klasifikaci celé soutěže.

Na startu opět chyběl nejlepší český jezdec Michael Boroš, který zítra pojede další závod Světového poháru, a to byla šance pro ostatní. Adam Ťoupalík nepřesvědčivě odstartoval a tak i celý závod dokončil. Velice rychle se na čele vytvořila skupina dvou táborských jezdců spolu se Římanem, kteří měli již po druhém kole jasný náskok před svými soupeři. Jezdci se dopouštěli technických chyb a ty hodně ovlivňovaly průběh závodu.

Ve čtvrtém kole se se začala i vedoucí skupina dělit. První začal zaostávat Říman a později se osamostatnil na čele Fiala a svým zkušenějším soupeřům již nedal šanci. „Strašně moc to pro mě znamená. Po tom, co jsem v posledních letech zažil, je to pro mě obrovský úspěch. Déšť a chlad, bahno, to vše mi vyhovuje, mám to rád. Bylo to ale strašně těžké. Se Šimonem jsme se snažili si pomoci, ale bylo to především o tom, kdo udělá méně chyb. Já jsem dost těžil z toho, že jsem je nedělal a vydržel jet soustředěně až do cíle. Strašně moc si vítězství vážím,“ říkal v cíli celý od bláta černý Matyáš Fiala.

V závodě žen vše dopadlo podle předpokladů. Hned v úvodu se na čele seřadilo trio týmu Brilon Racing Zemanová, Barbora Jeřábková, Kateřina Hladíková a spolku s nimi Němka Judith Krahlová. Ve druhém kole spolu spadly Jeřábková a Hladíková a rázem bylo pořadí dané. Na čele se osamostatnila česká šampionka Zemanová, za ní jezdila Krahlová a o bronz bojovaly Jeřábková s Hladíkovou. Více sil měla Jeřábková a za čtvrtou Hladíkovou skončila nejlepší z juniorek Vanda Dlasková z Auto Škoda Ml. Boleslavi.

Junior Ježek potvrdil, že na domácích tratích nemá mezi krajany konkurenci a šestý start proměnil v šesté vítězství. Jen deset vteřin ale za ním zaostal Jakub Kuba z Dukly Praha a zlepšenou formu ukázal úřadující český šampion František Hojka (Expres CZ – Tufo Team Kolín), který zaostal na třetím místě o půl minuty.

Výsledky:

Ženy:

1. Zemanová (Brilon Racing Team MB) 42:17, 2. Krahlová (Něm.) +26, 3. Jeřábková +47, 4. Hladíková (obě Brilon Racing Team MB) +1:10, 5. Dlasková (Auto Škoda Ml. Boleslav) +2:30, 6. Vaníčková (Brilon Racing Team MB) +2:59.

Muži:

1. Fiala 1:05:59, 2. Vaníček (oba ČEZ Cyklo Team Tábor) +1:05, 3. Říman (Auto Škoda Ml. Boleslav) +1:18, 4. Herrmann (Něm.) +2:10, 5. A. Ťoupalík (Elkov Kasper) +2:28, 6. Černý (Expres CZ-TUFO Team Kolín) +2:30.

Junioři:

1.Ježek (Brilon Racing Team MB) 37:29, 2. Kuba (Dukla Praha) +10, 3. Hojka (Expres CZ – Tufo Team Kolín) +31.

FOTO CPA

body do seriálu TOI TOI Cupu tentokrát na tradičním místě městě Slaný. Šestý podnik seriálu je mezinárodní závod UCI C2 pro kategorie mužů elite + muže U23, ženy elite a juniory a juniorky, pro kategorie žáci, žákyně, kadeti a kadetky je to pak závod národní. Photo by CPA

Autor článku: Jaroslav Cícha