MTB

Cink na Zadově stříbrný stejně jako Srnská, oslnil Friedel 

Cink na Zadově stříbrný stejně jako Srnská, oslnil Friedel 

Ondřej Cink vybojoval stříbrnou příčku při Českém poháru v cross country na Zadově, který se jel v sobotu. V pomyslné generálce na Světový pohár v Novém Městě na Moravě dojela rovněž na druhé příčce Patricie Srnská, mezi juniory pak triumfem oslnil David Friedel.

Třiatřicetiletý rodák z Rokycan mezi mužskou elitou v úvodních kolech sváděl vyrovnanou bitvu s kanadským vítězem Gunnarem Holmgrenem, ovšem nakonec se musel spokojit s pohodovou cestou ke stříbru. 

„Chtěl jsem bojovat o vítězství. V úvodu jsem se cítil v určitých pasážích silnější než Kanaďan, ale když jsem zkusil zaútočit, dostal jsem se do maximálních tepů a nemohl jsem to rozdýchat. Začal jsem pociťovat alergii a astma. Dýchání mě limitovalo, to rozhodlo.,“ posteskl si Ondřej Cink, česká biková jednička. 

„Vymáčkl jsem se ze sebe všechno, ale na vítězství to nestačilo. Nebýt problémů s dýcháním, nebylo to tak špatné. Uvidíme, jak se změní alergická sezona. Doufám, že za týden v Novém Městě na Moravě to bude lepší,“ vyhlížel Ondřej Cink bitvy o body ve Světovém poháru na Vysočině během příštího víkendu. 

Ženskému závodu kralovala Isabella Holmgrenová, která neměla na Zadově v těžkých podmínkách konkurenci. Stříbrnou pozici vybojovala Patricie Srnská z týmu Nutrend Specialized, která dokončila závod se ztrátou téměř čtyř minut na vítězku, současně však měla téměř minutový odstup od třetí nejlepší závodnice. 

„Naprosto jsem si závod užila. Nenechala jsem se ničím vykolejit, jela jsem svoje vlastní tempo. Výkon byl fakt super. Bylo třeba zůstat konzistentní, nedělat chyby, nezmatkovat,“ ohlížela se za těžkou bitvou Patricie Srnská.  

„Mám ráda bahno, kluzké kořeny. Nebyla zima. Pro mě byl nejhorší druhý a třetí okruh, to se mi nejelo dobře. Ale pak jsem se rozjela. V posledním kole jsem měla náskok, to už jsem užívala,“ ohlížela se za cestou na stříbrný stupínek při závodě na Zadově zařazeném do kategorie C1 Patricie Srnská. 

Mezi juniory měl závod českého vládce. David Friedel z Ostra-Multicraft Čeladná dominoval na Zadově od úvodních metrů až do cíle. A vybojoval druhé vítězství v seriálu Českého poháru.  

„Po mistrovství Evropy jsem si spravil chuť prvním místem. Na Evropě mě defekt v posledním kole připravil o medaili. Ale pořád cítím formu a těším se do Nového Města na Moravě,“ připomínal David Friedel nadcházející bitvu Světového poháru. 

Na Zadově neměl konkurenci, což mu dodalo před další částí sezony sebevědomí. „Taktika určitě nebyla jet sám od začátku. Nějak se to povedlo. Podmínky byly hodně těžké. Bahno, kameny, kořeny, těžké výjezdy. Měl jsem pořád mezeru od ostatních, držel jsem stejné tempo, aby mi kluci nedojížděli a nezískali oční kontakt,“ rekapituloval závod David Friedel. 

Výsledky Českého poháru XCO – Zadov 

Muži: 1. Holmgren (Kan., KMC Ridley MTB Racing) 1:24:22,4 hod., 2. Cink (ČR, Primaflor Mondraker Racing) + 1:34,3 min., 3. Sáska (ČR, Subterra Santa Cruz) +2:56,3 min., 4. Arias Cuervo (Kol., Seleccion Colombia MTB) +3:49, 5. Zatloukal (ČR, Nutrend Specialized) +4:08,9 min. 

Ženy: 1. Isabella Holmgren (Kan., Lidl Trek) 1:26:45,2 hod., 2. Srnská (ČR, Nutrend Specialized) +3:58,4, 3. Ava Holmgren (Kan., Lidl Trek) +4:43,2 min., 4. Henderson (Austr., Primaflor Mondraker Racing) +5.15,3 min., 5. Vas (Maď., SD worx Protime) +6:03,8 min. 

Junioři: 1. Friedel (ČR, Ostra-Multicraft Čeladná) 1:05:41,6 hod., 2. Takács (Maď., Superior Racing) + 40,7, 3. Vašut (ČR, Bike Pro Racing) +1:46,9 min., 4. Najser (ČR, Ostra-Multicraft Čeladná) +2:24,9 min., 5. Doye (Austr., Australian National Team) +2:52,2 min. 

Autor článku: Radek Malina