UCI

Čtvrtý den mistrovství světa a Kelemen po úniku 24.

Čtvrtý den mistrovství světa a Kelemen po úniku 24.

Nejvýraznější výsledek čtvrtého dne MS v českých barvách zaznamenal Martin Stošek, který skončil v závodě maratonců stříbrý. Kompletní záznam o tomto výsledku najdete: ZDE

Silniční cyklistika

Titul mistra světa v silničním závodě mužské elitní kategorie vybojoval Nizozemec Mathieu van der Poel, který do cíle přijel po 271 kilometrech osamocen. Stříbro bral Belgičan Wout van Aert a bronz Slovinec Tadej Pogačar. Nejlepším Čechem byl 24. Petr Kelemen, který navíc figuroval v úniku dne.

Přetěžký závod dokončili i Michael Boroš na 37. místě a 42. Adam Ťoupalík. Lídr české sestavy Mathias Vacek v průběhu závodu odstoupil. „Necítil jsem se vůbec dobře. Po dvou odjetých okruzích v Glasgow mě začalo bolet břicho, ztratil jsem kontakt, a to je na takovém okruhu konec. Prostě to pro mě nebyl úplně nejlepší den,“ přiznal Vacek, který na MS pojede ještě časovku.

Reprezentační trenér René Andrle před závodem říkal, že do úniku by se měl dostat Petr Kelemen a jeho svěřenec úkol do puntíku splnil. Nechyběl v devítičlenné skupině, která odjela brzy po startu. Český reprezentant vydržel na čele nějakých 170 kilometrů, než uprchlíky dojeli největší favorité.

„Úkoly, které jsem dostal, jsem splnil, i když trošku za pět minut dvanáct, protože jsem byl poslední, kdo do té skupiny doskočil. Jeli jsme fakt hodně rychle, na 190. kilometru už jsem začal chytat křeče, ale když nás dojeli, trošku jsem si odpočinul, najedl se… Jak tam nastoupili ti nejlepší, poprvé jsem na to byl ještě schopný reagovat, ale pak už ne a zůstal jsem ve skupině o tu dvacítku,“ líčil Petr Kelemen.

„Bohužel jsem se o umístění v top 20 sám připravil, protože jsem udělal chybu na mokru, spadl jsem a něco ztratil. Pak už to bylo spíš utrápené, ale 24. místo na mistrovství světa je super,“ dodal český reprezentant.

Všichni startující zažili v úvodní části závodu něco, co v historii MS nemá obdoby. Po 80 odjetých kilometrech, ještě před nájezdem do Glasgow, se na úzkou silnici přilepili aktivisté a znemožnili průjezd pelotonu. Policisté je museli doslova odsekat z vozovky, což zabralo skoro hodinu.

Cyklisté byli nuceni zastavit a čekat. „Není nic příjemného, když člověk tak dlouho stojí na místě. Rozhodí vám to rytmus, ale bylo to pro všechny stejné, takže se na to nikdo nemůže vymlouvat,“ řekl Vacek.

Skupinku Kelemena po nucené pauze pustili rozhodčí o osm minut dříve, protože takový náskok měla před zastavením závodu. Na čele vydrželi dlouho, ale favorité za nimi zrychlili a uprchlíky podle očekávání dostihli. 

Kelemen se přesto nezlomil a v cíli byl nakonec 24., o deset vteřin před obhájcem titulu Belgičanem Evenepoelem. 

Na čele závodu nakonec vykrystalizovala skupinka největších favoritů, z níž 22 kilometrů před cílem atakoval ve stoupání van der Poel a nikdo ho nebyl schopen následovat. I přesto, že v jedné ze zatáček spadl na mokré silnici a pár vteřin ztratil. Cílem projel osamocen, jeho věčný rival Wout van Aert ztratil na druhém místě více než minutu a půl. 

BMX Freestyle

Jedna z velkých českých medailových nadějí Iveta Miculyčová úspěšně prošla kvalifikací v disciplíně Freestyle BMX Park a z devátého místa postoupila rovnou do pondělního finále, kde se představí 12 nejlepších žen. 

Miculyčová chtěla v první řadě neudělat chybu, která by ji mohla stát postup, protože výsledky z obou kvalifikačních jízd se sčítaly. Proto vsadila hlavně na jistotu. První jízda jí vyšla skvěle a rozhodčí její výkon ohodnotili známkou 74,74. Ve druhé si po menším zaváhání pohoršila (61,22), ale v součtu obou jízd jí patřilo postupové 9. místo.

„První jízda se mi povedla, bylo to podle představ. Ve druhé mě rozhodil jeden trik, když jsem si rukou brnkla do řídítek. Byla jsem rozhozená a podepsalo se to na celé té jízdě,“ řekla Miculyčová.

Druhá česká reprezentantka Kateřina Jalůvková obsadila ze třiceti startujících 26. místo. Kvalifikaci vyhrála jednička současného rankingu a stříbrná medailistka z olympijského závodu v Tokiu Američanka Robertsová z USA, naopak nepostoupila třetí žena z poslední olympiády Švýcarka Ducarozzová. V kvalifikaci předvedly naprostou dominanci Číňanky, kterých do finále postoupilo hned pět!

Druhá část kvalifikace mužů se stala konečnou pro české duo Tomáš Beran, Martin Habada.

Výsledky – silniční závod mužů (271,1 km): 1. van der Poel (Niz.) 6:07:27, 2. van Aert (Belg.) +1:37, 3. Pogačar (Slovin.), 4. Pedersen (Dán.) oba +1:45, 5. Küng (Švýc.), 6. Stuyven (Belg.), 7. Dinham (Austr.), 8. Skujinš (Lot.) vš. +3:48, … 24. Kelemen +10:01, 37. Boroš +13:59, 42. Ťoupalík +14:06, Vacek (vš. ČR) nedokončil.

Dráhová cyklistika

Na dráze se dnes za české barvy představila pouze Gabriela Bártová, která jela závod ve vylučovačce. Obsadila v něm 14. místo. Mistryní světa se stala Belgičanka Lotte Kopecky.

Jedním z vrcholů šampionátu byl finálový souboj Itala Filippo Ganny a domácího Daniela Bighama ve stíhacím závodu na 4 kilometry. Dlouho to vypadalo, že fenomenální světový rekordman Ganna odejde z tohoto souboje poražem, když ještě po třech kilometrech ztrácel na svého soupeře přes dvě vteřiny a ještě 250 metrů před cílem měl manko vteřinové. Závěr měl ale Ital neskutečný a cílem projel o 54 tisícin vteřiny dříve a vybojoval již své šesté zlato v této disciplíně.

Výsledky:

Silniční závod mužů (271,1 km)

1. van der Poel (Niz.) 6:07:27, 2. van Aert (Belg.) +1:37, 3. Pogačar (Slovin.), 4. Pedersen (Dán.) oba +1:45, 5. Küng (Švýc.), 6. Stuyven (Belg.), 7. Dinham (Austr.), 8. Skujinš (Lot.) vš. +3:48, … 24. Kelemen +10:01, 37. Boroš +13:59, 42. Ťoupalík +14:06, Vacek (vš. ČR) nedokončil.

Dráha

Ženy:
Stíhací závod družstev:
Finále: Británie (Archibaldová, E. Barkerová, Knightová, Morrisová) 4:08,771 – Nový Zéland (Drummondová, Wolastonová, Shearmanová, Bothaová) 4:13,313, o 3. místo: Francie (Borrasová, Fortinová, Copponiová, le Netová) 4:13,059 – Itálie 4:13,334.

Keirin:

1.Andrewsová (N. Zél.), 2. Bayonaová (Kol.), 3. Friedrichová (Něm.), 4. van der Wouwová (Niz.), 5. Degrendeleová (Belg.), 6. Grosová (Fr.).

Vylučovací závod:

    1.Kopecky (Belg.), 2. Fortinová (Fr.). 3. Valenteová (USA), 4. Barbieriová (It.), 5. Barkerová (Brit.), 6. Baleišyteová (Lit.), …14. Bártová (ČR).
    Muži:
    Stíhací závod:
    Finále: Ganna (It.) 4:01,976 – Bigham (Birt.) 4:02,030, o 3. místo: Milan (It.) 4:05,868 – Oliveira (Port.) 4:08,469, 5. Buck-Gramcko (Něm.), 6. Leahy (Austr.).

    Omnium:

    1.Leitao (Port.) 187, 2. Thomas (Fr.) 185, 3. Imamura (Jap.) 173, 4. Larsen (Dán.) 170, 5. Hoppezak (Niz.) 160, 6. Viviani (It.) 158.

    FOTO: Jan Brychta

      Autor článku: Admin