Gravel

První ročník Českého poháru v gravelu

První ročník Českého poháru v gravelu

Již 4. května odstartuje v Hlinsku úvodním závodem premiérový seriál Českého poháru v gravelu. V loňském roce se jel pouze nultý neoficiální ročník seriálu. Celkem má seriál této nové, ale rychle se rozvíjející disciplíny, pět závodů. Do celkového hodnocení budou započítány čtyři nejlepší výsledky. V případě rovnosti bodů bude rozhodovat počet lepších umístění v seriálu, pokud bude bodové hodnocení stále nerozhodné, tak lepší pořadí při finálovém závodě.

Délky tratí jsou pro jednotlivé závody pro muže a ženy 60 – 120 km, pro juniory a juniorky 50 – 80 km. Povrch tratí (okruhů) je veden převážně po šotolině, lesní svážnici, polní cestě a v menší míře na silnici. Na tratích budou občerstvovací zóny s vybavením pro případné řešení defektu. Na úvod v Hlinsku měří trať 60 kilometrů (tři okruhy, 225 m stoupání).

Všechny závody se řídí pravidly cyklistiky ČSC, kromě anomálií s technickými specifikacemi, které disciplína gravel vyžaduje. Závody jsou vypsané pouze pro gravelová kola, je zakázáno používat elektrokola a horská kola. Průměr kol není omezen, šířka plášťů se doporučuje 38 – 45 mm vzhledem k charakteru jednotlivých tratí poháru. Řidítka musí být silniční (berany) drop minimálně 65 mm. Jednodílné, bez přídavných koncovek, nebo nástavců.

Na všechny závody seriálu je jednotné startovné – základní 600 Kč, čtrnáct dní před startem 750 Kč a na místě a v den závodu 900 Kč.

Program Gravel Bohemia Cup 2024:

4. května: Tubolito Gravel Trophy – Hlinsko/Rataje

18. května: Gravel Sudomír – Sudoměřice

3. srpna: Ridley Gravel Tour – Hlinsko (mistrovství ČR)

24. srpna: Alan Gravel Race – Zbraslavice

1. září: Lawi Tour GT – Vinařice u Dobrovic.

Autor článku: Jaroslav Cícha