PARA

Koblasa vybojoval na MS v dráhové paracyklistice pět umístění v TOP 10

Koblasa vybojoval na MS v dráhové paracyklistice pět umístění v TOP 10

Jediným reprezentantem hájící české národní barvy na světovém šampionátu v Riu de Janeiru byl zkušený závodník Ivo Koblasa. Ten absolvoval všechny soutěžní disciplíny a v každé z nich dosáhl na umístění v elitní desítce. Ve sprintu na 1 km dokonce stanovil novou hodnotu českého národního rekordu.

Koblasu, trojnásobného účastníka paralympijských her, doprovázel do dějiště konání mistrovství světa tým složený z jeho otce Iva Koblasy staršího a Pavla Buráně – olympijského cyklisty, který má za sebou starty na hrách v Atlantě 1996 a v Sydney 2000.

Cesta z Prahy s přestupem v Lisabonu do Brazílie byla kromě nočních turbulencí bezproblémová. Na letišti jsme se potkali s organizátory, kteří nás i s naším nákladem nejprve dopravili na dráhu, kde jsme vyložili materiál a potom již jsme dojeli na hotel. Hned po obědě jsme vyrazili na první dráhový trénink. Na místě jsme sestavili kola a následně Ivo dle plánovaného času zahájil první trénink pod vedením olympionika Pavla Buráně,“ přiblížil cestu a první hodiny v Brazílii Ivo Koblasa starší.

Na úvod osmé místo v závodě na tři kilometry a sedmá příčka v krátkém sprintu

Světový šampionát v dráhové cyklistice byl zahájen stíhacími závody a v kategorii MC2 na 3 kilometry vybojoval Ivo Koblasa umístění osmé místo. Český závodník navíc úplně poprvé startoval na novém kole. Především však na výrazně těžších převodech, než jezdíval v dřívější fázi své kariéry. Důvodem je zaměření na sprinterské disciplíny, kdy postupně přechází na novou metodiku tréninku zaměřenou na sílu.

Trenér Pavel Buráně zhodnotil výkon českého reprezentanta: „Ivo nastoupil do závodu s plnou koncentraci na co nejlepší výsledek. V přípravě se zaměřuje na získání síly a dynamiky do sprinterských disciplín. Jedná se o postupný přerod z cyklisty univerzála na dráhového specialistu. Povedl se mu start a postupně nabíral odpovídající rychlost, vedoucí k dobrému výsledku.“

V pátém kole Ivo dojel soupeře, ale při předjížděcím manévru zbytečně opatrně vyjel na modrou čáru a tím si zpomalil rychlost, kterou již díky těžkému převodu nedokázal zpátky vyvinout. Celkové umístění je velmi dobré a řadí Iva mezi nejlepší handicapované cyklisty planety své kategorie.“

O den později se Ivo Koblasa postavil na start sprintového závodu na 200 metrů s letmým startem. V něm skončil český jezdec na solidní sedmé příčce.

Závod ukázal, že jdeme správným směrem. Do budoucna zvýšíme Ivovu sílu v kombinací s těžším převodem, což by měl být důležitý klíč k úspěchu,“ okomentoval výkon našeho závodníka trenér Pavel Buráň.

Ve sprintu na 1 kilometr vybojoval Koblasa deváté místo a národní rekord

V sobotu nastoupil český reprezentant do nejlépe obsazeného závodu celého mistrovství světa (sprint na 1 000 metrů) a podle pokynů trenéra Pavla Buráně měl od prvních metrů vyrazit na “plný plyn“ a zkusit v druhém kole vystupňovat tempo s jeho udržením do cíle

V sedmé rozjížďce byl Koblasovým soupeřem Belgičan Vromat – jeden z nejlepších světových závodníků a favoritů na celkové vítězství. Náš jezdec měl od prvních metrů získal náskok, který si průběžně udržoval, aby byl při průjezdu cílem o pár centimetrů pozadu za Vromatem.

Ivo Koblasa vybojoval konečné 9. místo ve sprintu na 1 kilometr, a to dokonce v novém českém rekordu 1:15,748!

Na závěr šampionátu deváté a sedmé místo ve scratchi, respektive v eliminačním závodě

Poslední závodní den mistrovství světa čekaly na Ivo Koblasu hned dvě disciplíny. Nejprve Scratch – do tohoto hladkého závodu na 60 kol s délkou 15 km nastupoval náš jezdec s pokyny držet se v popředí pelotonu, se snahou nenechat si ujet žádný nástup soupeřů.

To se Koblasovi dlouhou dobu dařilo. Aktivně pracoval v čele pelotonu, jen jedno drobné zaváhání znamenalo odjetí pětičlenné skupiny, kterou se s dalšími závodníky snažil dojet. Jeho aktivita gradovala pět kol před cílem, kdy se pokusil o samostatný únik, ale Koblasu těsně v cílové rovince dojela skupinka pronásledovatelů.

Pro Iva dnešní bojovnost znamenal deváté místo, ale především musím ocenit Ivovu nebojácnost útočit v početném poli konkurentů, dnešní Ivův výkon je příslibem do dalších závodů,“ okomentoval snahu českého reprezentanta trenér Pavel Buráň.

Posledním závodem na mistrovství světa v Brazílii byl tzv. eliminační – vylučovací závod. Koblasa nastupoval do závodu s jasným pokynem aktivního závodění, se snahou nenechat se zavřít ve vylučovacích kolech.

Ivo moje pokyny plnil na sto procent. Postupně proplouval jednotlivými vylučovacími koly, kdy za sebou nechával jednoho závodníky za druhým, nakonec se probojoval mezi poslední desítku a v této vybojoval skvělé sedmé místo. Vzhledem k únavě, která na Iva dolehla se jednalo o velmi povedený závod,“ pochválil svého svěřence Buráň.

Ivo na tomto světovém šampionátu, navzdory absenci najetí základních kilometrů v teple a jen s třídenním tréninkem na dráze v Polsku, podal velmi dobrý výkon, na kterém se dá stavět. V přípravě na paralympiádu již budeme mít prostor na najetí základních kilometrů, ale i více dní k tréninku na dráze, odpovídající světovému standartu. V další přípravě budeme pilovat sprint na 200 metrů, stíhací závod na tři kilometry a časovku, zde se jedná o závody, v kterých má Ivo největší potenciál růstu a v budoucnu dobrého umístění,“ přidává závěrečné hodnocení Pavel Buráň s výhledem na nejbližší paralympijskou přípravu českého parasportovce.

Výsledkový přehled Iva Koblasy na MS v dráhové cyklistice 2024:

Stíhací závod na 3 kilometry: 8. místo

Sprint na 200 metrů s letmým startem: 7. místo

Sprint na 1 kilometr: 9. místo

Scratch (60 kol, 15 kilometrů): 9. místo

Eliminační závod: 7. místo

Zdroj a foto: Tým Iva Koblasy

Autor článku: Admin