UCI

3. den MS a junior Král dvanáctý v silničním závodě

3. den MS a junior Král dvanáctý v silničním závodě

Silniční cyklistika

Kryštof Král se postaral o nejlepší český výsledek v úvodních den závodů v silniční cyklistice, když v závodě juniorů s hromadným startem obsadil dvanácté místo. Titul mezi juniory vybojoval 16letý Dán Albert Withen Philipsen, který v předposledním kole zhruba 16 km před cílem atakoval z vedoucí 7členné skupinky. Ta jela na čele skoro tři čtvrtiny závodu a dvojnásobné zastoupení v ní měli Dánové a Norové. 

Philipsen, který skončil letos čtvrtý na Závodu míru juniorů a vyhrál bodovací soutěž, přijel do cíle osamocen, stříbro vybojoval ve spurtu Němec Fietzke a bronz Nor Orn-Kristoff. Z Čechů si nejlépe počínal Král, který ve třetí skupině spurtoval na konečném 12. místě. „Tajně jsem doufal, že se nám povede dojet vedoucí skupinu, pak by ve spurtu byla šance na lepší výsledek. Bohužel se tam ale moc nespolupracovalo a nedojeli jsme je. To mě velmi mrzí,“ uvedl po závodě Kryštof Král. Jeho stájový kolega z německého týmu Auto-Eder Martin Bárta skončil v šesté desítce, Pavel Šumpík ani Jan Bittner závod nedokončili.

V závodě juniorek, který se jel za deště, si na technických okruzích ulicemi Glasgow nejlépe počínala Francouzka Julie Begoová. Do cíle přijela sama díky úspěšnému ataku 20 km před cílem. Českým juniorkám těžký závod s řadou pádů příliš nevyšel. Nela Kaňkovská obsadila 41. místo, Kateřina Douděrová byla 45. a Adéla Pernická nedokončila kvůli pádu po kolizi s neukázněným fanouškem. Musela do nemocnice a má zlomenou klíční kost.

Freestyle BMX Park

Soutěže začaly i reprezentantům ve freestyle BMX v disciplíně Park, kde má Česko favoritku na jednu z medailí Ivetu Miculyčovou. Ta vloni na MS v Abú Dhabí skončila třetí a letos obhájila titul mistryně Evropy. 

Program narušoval déšť, takže své jízdy jeli pouze někteří muži a kvalifikace zbytku plus žen byla přesunuta na neděli. „Chci se dostat do finále. Samozřejmě bych ráda obhájila třetí místo nebo se ještě zlepšila, ale vím, že to nebude vůbec snadné. Cíl je finále a potom se uvidí,“ řekla. Spolu s ní startuje i Kateřina Jalůvková.

Mezi muži reprezentují Česko Tomáš Beran a Martin Habada. Ti své jízdy zajet stihli a Beran si výkon v kvalifikaci pochvaloval. „První jízdu jsem odjel podle představ, byly tam sice menší chyby, ale za mě byla v pohodě. Pak začalo pršet, takže jsme hodinu seděli, ale i druhá jízda dopadla dobře,“ uvedl Beran.

Dráha 

Ve sprintu Martin Čechman zajel v kvalifikaci na letmých 200 metrů čas 9,887 což jej zařadilo na 24. místo a v první vyřazovací jízdě jej postavilo proti Michailu Jakovlevovi z Izraele. Ten byl nad jeho síly a Čechman tak skončil. Lépe si nevedla ani Veronika Jaborníková v keirinu. Ve své jízdě dojela na posledním pátém místě, v opravě nestačila na soupeřky z Japonska a Kanady a byla vyřazena.

V kategorii C2 jediný zástupce české para cyklistiky Ivo Koblasa obsadil ve scratchi velmi slušné sedmé místo.

MTB

Na dráze ve Fort William byly zakončeny závody sjezdařů elitními kategoriemi. Velká smůla potkala Stanislava Sehnala, kterému těsně před jeho startem začalo velmi silně pršet. “Navíc mu na prvním skoku fouklo do předního kola a šel k zemi a tím pro něj závod skončil. Chvíli jej zdravotníci ošetřovali, ale již je relativně v pořádku a jedeme domů. Takový je prostě sjezd. Monika Mixová zajela v rámci svých možností a schopností, ale spíše naše vystoupení lze hodnotit jako neúspěch,” řekl reprezentační trenér Milan Suchomel.

Nejúspěšnější zemí byli překvapivě Rakušané, závod žen vyhrála Valentina Höllová. Mezi muži za zvítězil Brit Charlie Hattononem.

Výsledky:

Silniční závody:

Junioři (127,7 km): 1. Philipsen (Dán.) 3:06:26, 2. Fietzke (Něm.), 3. Örn-Kristoff (Nor.) oba +1:1í, 4. Sierra (It.) +1:24, 5. Storm (Dán.) +1:29, … 12. Král +3:01, 56. Bárta +12:29, Šumpík, J. Bittner (vš. ČR) oba nedokončili.

Juniorky (70,3 km): Begoová (Fr.) 1:54:53, 2. Fergusonová (Brit.) 3. Moorsová (Belg.), 4. Venturelliová (It.) vš. +9, 5. Wolffová (Brit.) +12, … 41. Kaňkovská +6:56, 45. Douděrová +8:27, … Pernická (vš. ČR) nedokončila.

Sjezd:

Ženy:

1. Höllová (Rak.) 4:58,242, 2. Balancheová (Švýc.) +2,020, 3. Cabirouová (Fr.) +2,361, 4. Fergusonová +9,721, 5. Galeová +10,501, 6. Seagraveová (všechny Brit.) +10,522, …29. Mixová (ČR) +51,069.

Muži:

1. Hatton (Brit.) 4:26,747, 2. Kolb (Rak.) +0,599, 3. Greenland (Brit.) +1,229, 4. Bruni (Fr.) +1,489, 5. Brosnan (Austr.) +1,512, 6. Vergier (Fr.) +2,429, …Sehnal (ČR) nedokončil.

Dráha:

Muži:

Stíhací závod družstev, finále: Dánsko (Bevort, Leth, Pedersen, Larsen) 3:45,161 – Itálie (Ganna, Lamon, Milan, Moro) 3:47,396, o 3. místo: Nový Zéland (Gate, Stewart, Sexton, Kergozou) – Austrálie dojeta, 5. Francie, 6. Kanada.

FOTO: Jan Brychta 

Autor článku: Admin